miau.bg»Статии»Кучета»Защо кучето поклаща главата си?

Защо кучето поклаща главата си?

Куче
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Това е класически кучешки номер – дали в отговор на мистериозен звук или определен тон на глас, внезапно главата му се накланя настрани, сякаш се опитва да отгатне и дешифрова съобщение. Изобилието от клипчета и снимки в интернет на подобно поведение доказва колко любители на кучета го намират за забавно. В крайна сметка не сме сигурни дали ще получите отговор на Кое е най-доброто момче/момиче? Но определено има голям шанс да срещнете въпросителното поклащане на глава при кучето – и няма да сте разочаорвани от сладката реакция.

Защо кучето поклаща главата си?

Наклонът на главата, макар не напълно разбран от учените, всъщност може да означава опит на кучето ви да разбере какво чува. Специалистите по кучешко поведение обясняват, че четириногите накланят главите си, когато смятат, че споменатата реч може по някакъв начин да е свързана с нещо важно за животното. В това число можем да включим думи като разходка ядене, игра и други привлекателни такива, както и определено шумолене на опаковка, криеща кучешки лакомства.

Начинът, по който кучетата използват слуховия си анализатор, също играе роля. Тези животни имат подвижни уши, които им помагат да намерят точния източник на звук. В допълнение към движението на ушите, мозъците на кучетата са способни да изчислят изключително малки времеви разлики между звука, достигащ всяко ухо. Дори и най-малката промяна в позицията на главата на четириногото по отношение на звуковата вълна му помага да разбере разстоянието до източника.

Имайки предвид, че освен казаното палето се старае да направи всичко, което може да му спечели вашата възхвала, шансовете за поклащане на глава при кучето в бъдеще се увеличават многократно.

Признак на интелигентност?

По-умно ли е вашето куче от своите събратя? Макар въпросното поклащане на глава при кучето да се среща по-често у домашни любимци с клепнали уши, специалистите не могат да се съгласят, че то е строго обвързано с определени възрастови групи, интелигентност, пол или породи кучета. Те също отбелязват, че кучета с определени проблеми в социализацията са по-малко склонни да се ангажират в накланяне на главата, когато хората около тях говорят.

Лесно и безгрижно можем да приемем нещо толкова сладко, колкото накланянето на главата на любимото четириного, акомпанирано с влажни очички. Поведенчески може да сме сигурни, че винаги е знак на добронамереност, но особено важно е да се адресира проблема, ако има съмнение за медицинска причина. Животно, което постоянно държи главата си настрани, особено без видимо външно присъствие, може да има възпаление на ухото (отит) или други заболявания при кучетата. Бъдете нащрек, за да заведете животното на ветеринар при нужда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest