Miau.bg»Съвети»Защо котките изоставят малките си?

Защо котките изоставят малките си?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
73
Защо котките изоставят малките си?

Противно на всеобщото мнение хората не са най-лошите родители. Вярвате или не, те не са единствените същества, които по една или друга причина са готови да изоставят малките си. Всъщност котките също са склонни да изоставят и дори изядат малките си.

Причините за подобно неприемливо за хората поведение може да са най-различни и съвсем обясними от биологична гледна точка.

Ето какво може да накара котките, които по природа са много грижовни майки, да изоставят малките си.

Котката е гладна

Котката се грижи за малките си и им носи храна по не до навършването на шестмесечна възраст. Но ако котката е перманентно гладна, ако тя страда от недохранване, то тогава тя може да реши да изостави едно или повече от котетата от котилото. От биологична гледна точка е по-добре котката да изостави едно от бебетата, но да оцелее и да се погрижи за останалите, или да умре от изтощение и всички да загинат.

В котилото има болно или недоразвито котенце

Котката може да реши да изостави своето недоразвито котенце, защото то така или иначе няма големи шансове да оцелее. Майката интстинктивно разбира, че ако изостави болното коте, то за останалите от котилото ще има повече франа, следователно и шанс да оцелеят.

По правило ако котката живее в двор, тя просто ще премести болното котенце далеч от другите и ще го остави да умре - на безопасно разстояние от другите. Ако обаче котката е затворена в дом, то тя няма да има избор и ще изяде котенцето, за да предотврати неговото разлагане и евентуално разнасяне на бактерии.

Твърде рано е станала майка

При котките, подобно на хората, ако станат родители в прекалено ранна възраст, има вероятност родителските инстинкти да не са изградени в нужната степен. Ето защо не се чудете, ако една много млада котка изостави малките си.

Котарак

На котаракът му е заложено да иска да продължи рода, затова той ще направи всичко възможно да раздели майката от малките, за да може тя отново да се разгони. Това важи и в случаите, в които става дума за неговото собствено потомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати