Miau.bg»Съвети»Как се лекува запек при куче?

Как се лекува запек при куче?

MarianeMariane
Джедай
814
Как се лекува запек при куче?

Кучетата, подобно на хората, могат да страдат от запек или други стомашни проблеми. Често четириногите имат проблеми с изхождането дори когато са напълно здрави. Сред най-честите причини за запек при кучета са обилното хранене с кости и прекалено сухи храни, в съчетание с невъзможността да се поема необходимото количество вода.

Запек при кучето може да се появи и вследствие на поглъщането на трудносмилаеми чужди тела, парчета от дърво, кожа, пластмаса. Но затрудненото изхождане може да е и един от първите симптоми на възпаление на стомашната жлеза или херния.

Как се лекува запек при кучета и какво може да направите, за да облекчите домашния си любимец ще разберете в следващите редове.

В случай, че не се касае за заболяване, може да се справите много лесно с проблема. Достатъчно е да дадете на болното куче очистително, като например парафин. Количеството е около 1-2 супени лъжици или до 1 ч.л. рициново масло, като дозата е съобразена с килограмите на животното.

Ако кучето има упорит запек, може да се направи и клизма със сапунена вода, но е препоръчително тя да бъде направена от лекар.

Задължително е да обърнете внимание на храната, която давате на четириногото, като наблегнете на по-течните храни и осигурите допълнителен прием на вода. Може да добавите към дневното меню на кучето също прясно или кисело мляко и дори свежи плодове.

Препоръчително е да увеличите времето за разходка, като се стараете да го извеждате навън поне два-три пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати