Как се лекува запек при куче?

Как се лекува запек при куче?

Кучетата, подобно на хората, могат да страдат от запек или други стомашни проблеми. Често четириногите имат проблеми с изхождането дори когато са напълно здрави. Сред най-честите причини за запек при кучета са обилното хранене с кости и прекалено сухи храни, в съчетание с невъзможността да се поема необходимото количество вода.

Запек при кучето може да се появи и вследствие на поглъщането на трудносмилаеми чужди тела, парчета от дърво, кожа, пластмаса. Но затрудненото изхождане може да е и един от първите симптоми на възпаление на стомашната жлеза или херния.

Как се лекува запек при кучета и какво може да направите, за да облекчите домашния си любимец ще разберете в следващите редове.

В случай, че не се касае за заболяване, може да се справите много лесно с проблема. Достатъчно е да дадете на болното куче очистително, като например парафин. Количеството е около 1-2 супени лъжици или до 1 ч.л. рициново масло, като дозата е съобразена с килограмите на животното.

Ако кучето има упорит запек, може да се направи и клизма със сапунена вода, но е препоръчително тя да бъде направена от лекар.

Задължително е да обърнете внимание на храната, която давате на четириногото, като наблегнете на по-течните храни и осигурите допълнителен прием на вода. Може да добавите към дневното меню на кучето също прясно или кисело мляко и дори свежи плодове.

Препоръчително е да увеличите времето за разходка, като се стараете да го извеждате навън поне два-три пъти дневно.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати