Miau.bg»Съвети»Как да обучим куче?

Как да обучим куче?

MarianeMariane
Джедай
8143
Как да обучим куче?

Умните хора са казали, че жена и кола се избират на късмет, а мъж и куче, както ги научиш. Не се наемаме да твърдим със сигурност дали при мъжете е точно така, но що се отнася до кучетата, максимата е напълно вярна.

Хората, които са взели да отглеждат за първи път куче в дома си, се тревожат за обучението му и търсят помощ от интернет, приятели, дебели книги и ветеринари, в резултат на което получават лавина от различни мнения и становища, които в голямата си част си противоречат.

Важно е да отбележим, че обучението на кучетата е задължително, защото то е определящо за поведението им, когато пораснат. От вашите усилия и опит ще зависи дали любимецът ви ще съсипва дома и растенията ви или ще бъде превъзходен пазач, пък бил той и пинчер.

Преди да се сдобиете с куче трябва да прецените коя е най-подходящата порода за вас, с колко пространство и свободно време разполагате и дали то е подходящо за съжителство с малки деца.

При обучението на кучето на първо място трябва да бъдете последователен, защото то се учи най-добре с помощта на повторения. Това важи както да правилните, така и за лошите навици.

При обучението на кучето, както и при отглеждането му не бива да му посягате и да го удряте. Колкото и да ви ядосва, ако го биете, то ще започне да се страхува от вас, вместо да ви приема като водач на глутницата, както трябва да бъде.

Не пропускайте да наградите положителния резултата от съвместните ви усилия. Това може да стане с помощта на любимо лакомство или дори добра дума, кучето ще ви разбере.

Противно на разпространеното мнение, че само един човек трябва да се занимава с възпитанието на кучета, цялото семейство трябва да има участие в обучението, за да разбере животното своето място в глутницата.

В никакъв случай не бива да допускате кучето да има доминиращо поведение над вас или другите членове на семейството, за да не ви се качи буквално на главата. Ключова за обучението е първата година от живота на кучето, като уроците трябва да започнат още от 3-4 месец.

Освен ако не възнамерявате да превърнете кучето си в цирков артист, ви препоръчваме да не се опитвате да го научите на странни команди и сложни трикове. Придържайте се към най-основните команди, за да сте сигурни, че ще положите основите на едно солидно обучение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
05.02.2019 23:20
Да полезна е ама не разбрахме как точно да го направим?
6
1
Анонимен
Анонимен
21.12.2018 14:29
Много съм доволен!
3
2
Lyubomir
Lyubomir
20.12.2018 13:52
Статията е много полезна! Препоръчвам е на всички.
6
3