Miau.bg»Съвети»По колко яйца носят кокошките?

По колко яйца носят кокошките?

MarianeMariane
Джедай
814
По колко яйца носят кокошките?

Кокошките са най-широко разпространеното и най-многобройното одомашнено животно на планетата. Те се отглеждат предимно за добив на месо и яйца, като от тях също се добива перушина и пух. На някои места по света се развъждат като домашни любимци или за борба.

Смята се, че една кокошка може да снесе средно около 300 яйца годишно, като след 12 месеца активно носене добивът на яйца намалява и е препоръчително кокошката да бъде използвана за месо.

Всъщност носливостта на кокошката се определя от времето за образуване на яйцето в нея. Ако тя образува яйце за по-малко от 24 часа, кокошката снася по едно яйце на ден. Когато за образуването на яйце са нужни повече от 24 часа, кокошката снася с прекъсване, защото по правило в следобедните часове не се наблюдава овулация при пернатите.

Големината на сериите е индивидуална за всяка една кокошка, като тези серии имат и сезонен характер. През есента сериите стават по-къси, а интервалите - по-дълги.

Най-висока носливост се наблюдава при кокошки, при които овулацията протича равномерно, тъй като от нея завися всички процеси по образуване на яйце. Важно е да се знае, че светлината стимулира овулацията, а тъмнината я задържа.

Носливостта при кокошките зависи също от дневната температура, като високата температура или твърде ниската температура на околната среда намалява скоростта на овулацията, а прохладната - я стимулира. Обикновено през зимата до пролетта (от 1 ноември до 1 март) кокошките престават да носят, защото влизат в т.нар. зимна пауза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 2
50
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати