Miau.bg»Съвети»Колко най-рано и колко най-късно може да се кастрира женска котка

Колко най-рано и колко най-късно може да се кастрира женска котка

JuliyaJuliya
Новак
1018
Колко най-рано и колко най-късно може да се кастрира женска котка

Собствениците на котки често се питат колко най-рано може да се кастрира женска котка. Операцията може да се извърши на почти всяка възраст. От 6 месеца до 10 години се понася доста лесно.

Ветеринарите препоръчват кастрацията на женска котка да се извършва до една година, когато женската е на 7-8 месеца и преди първото разгонване на котката.  Твърде ранната стерилизация (на 4-5 месеца) може да доведе до изоставане в развитието. Понякога котките се стерилизират на 6-месечна възраст, но само ако теглото на животното достигне 2.5-3 килограма.

Както показва практиката, колкото по-младо е животното, толкова по-лесни са операцията и рехабилитацията. Освен това е най-добре женските да се стерилизират преди да родят.

Позволено е да се кастрира женска котка дори в по-напреднала възраст, но колкото по-стара става, толкова повече последствия могат да възникнат след операцията.

Ако старата котка е на възраст над 10 години, тогава преди процедурата трябва да направите следното:

- биохимичен кръвен тест;

- диагностика на сърцето;

- консултирайте се с кардиолог.

Не трябва да отлагате кастрацията - всяка година рискът от негативни последици се увеличава. Затова е добре да се избягва късната кастрация на котката.

Вижте как да се грижите за котката след кастрация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати