Miau.bg»Съвети»Каква е разликата между пепелянка и усойница?

Каква е разликата между пепелянка и усойница?

Каква е разликата между пепелянка и усойница?

Пепелянката и усойницата принадлежат към т.нар. змии отровници, което означава, че и двете са отровни. По-отровна обаче е пепелянката, която може при ухапване да впръска повече и по-силна отрова от усойницата. За щастие обаче пепелянката отбягва сблъсъка с хората и е много по-вероятно въобще да не ви ухапе, ако попаднете на нея.

Тя предпочита да стои неподвижно, без да напада, разчитайки, че няма да бъде забелязана. Усойницата - напротив. Те е много по-нападателна и агресивна. Съска и напада бързо, дори когато не е застрашена. Пепелянката напада само тогава, когато случайно бъде настъпена или при опит да бъде заловена.

В повечето случаи пепелянката впръсква малко количество отрова, което нанася малко вреди и човек бързо се възстановява. Някои ухапвани дори са т.нар "сухи" ухапвания на змията. Това означава, че при тях няма попадане на никаква отрова в организма и не се налага никакво лечение.

За по-тежките и средни ухапвания е задължително лечението и бързата помощ - прилагане на противозмийски серум, защото иначе е възможно да се стигне до фатален край. Усойницата, макар и по-агресивна и нападателна, по-рядко причинява тежко отравяне. Това се дължи на по-слабите й отровни жлези. При инциденти и с двата вида отровници обаче трябва да се потърси веднага помощ, защото в началото не винаги е ясно какво точно ухапване е нанесла змията.

Основна разлика между усойницата и пепелянката е наличието на рогче при пепелянката. Това е много важен отличителен белег. Окраската и при двете е сходна и често се бърка. Най-често те са пепеливи на цвят със зигзаг на гърба. Усойниците обаче могат да бъдат и черни.

Обичайно те се срещат на по-големи височини - известни са като планински змии, докато пепелянките са разпространени навсякъде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати