Miau.bg»Съвети»Може ли да се кастрира бременно куче?

Може ли да се кастрира бременно куче?

JuliyaJuliya
Новак
1018
Може ли да се кастрира бременно куче?

Крайно нежелателно е да се стерилизира бременно куче, освен ако не е необходимо по здравословни причини и има опасения, че животното няма да преживее бременността и раждането. В този случай операцията не търпи отлагане, но трябва да се извърши преглед преди кастрацията на кучето.

Ако бременността се е оказала случайна, поради недоглеждане на собствениците, по-добре е да дадете възможност на кучето да роди. По време на бременността матката значително се увеличава, така че загубата на кръв ще бъде по-голяма, освен това периодът на рехабилитация ще се увеличи и не е известно дали кучето ще може да се възстанови напълно от него.

Препоръчително е кучето да се стерилизира на 7-8 месеца, след първия еструс. Операцията в по-ранна възраст е изпълнена с последващи здравословни проблеми и нарушения в развитието на кученцето.

Стерилизацията се препоръчва да се направи 2 месеца след края на еструса, така че в бъдеще кучето да не страда от фалшива бременност.

За да разберете по-точно кога да направите стерилизация, е необходимо да се консултирате с развъдчика, от който е закупено кученцето - това ще даде пълна представа за наследствените и породни характеристики на кучето.

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да решите дали да кастрирате кучето си, докато е бременно.

Вижте също:

- Колко често се разгонват кучетата;

- Инжекции против разгонване при кучетата;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати