Miau.bg»Съвети»Как да държим котката далеч от дивана?

Как да държим котката далеч от дивана?

Как да държим котката далеч от дивана?

Котките са сред най-обичаните пухкави домашни любимци. Те се превръщат в един от най-предпочитаните приятели в семейството, заради своята социалност, дружелюбност и спокоен нрав.

Точно като хората, котките проявяват различен характер и тенденции в поведението.

Докато едни от тях са тихи и смирени, други могат да се окажат истинско бедствие – игриви, хаотични и буйни. И при двата варианта техните стопани са еднакво удовлетворени от присъствието на домашен любимец у дома, но има други фактор, който пряко влияе върху качеството на това съжителство. Този фактор е редът и подредеността в дома.

Котките често се оказват заплаха за състоянието и продължителността на употреба на различни мебели в дома. Най-често засегнатият вид мебел е именно диванът.

Ето няколко съвета, с които да държите котката си далеч от дивана:

Добавете предмети за надраскване

Най-честата причина, поради която котките атакуват мебелите у дома и предимно дивана, е за да използват ноктите си за драскане и игра. За да предпазите успешно своя диван, просто добавете повече предмети, на които котките могат да драскат на воля. Такива са стълбовете за драскане – поставете повече от тях в пространството на дома, за да отучите котката си от вредния навик да драска върху дивана.

Покривайте дивана

Един от най-ефективните начини да защитите дивана от котката, е да го покривате със специално покривало. Тогава котките няма да се заинтересоват повече от дивана, тъй като покривалото е меко и не може да се драска.

Поставете предпазители

Друг начин за предпазване на дивана от драскането на котката е да поставите специални предпазители. Те са ленти, прикрепящи се към всяка част на дивана. Те могат да се използват от котката за надраскване вместо повърхността на дивана. При изхабяване те могат да се заменят и продължително време ще запазите целостта на вашия диван.

Редовно скъсявайте ноктите на котката

Това е съвет, насочен предимно към стопаните на котки, който обаче сработва и в посока опазване живота на дивана. Уверете се, че редовно отрязвате ноктите на своята котка, за да предотвратите големи щети, причинени от тях. Оптималният период на проверка и рязане е през 3-4 седмици.

Вижте още:

- Защо котките драскат мебелите;

- Как да отучим котката да драска;

- Котките драскат ли кожени мебели;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати