Miau.bg»Съвети»Вярно ли е, че само женските котки са трицветни?

Вярно ли е, че само женските котки са трицветни?

Вярно ли е, че само женските котки са трицветни?

Трицветната окраска на козината е доста разпространена сред безпородните котки. В семейството на персийските котки могат да се родят ярки трицветни котенца, ако котката баща е черно-бял, а котката майка е рижа или рижаво-бяла. Счита се обаче, че трите цвят - бяло, черно и рижо - могат да се появят само при женските котки. Вярно ли е, че само женските котки са трицветни?

Тялото на всяко животно се състои от клетки, чиято структура е различна при женските и мъжките индивиди. Женските котки имат XX хромозоми (градивните елементи, от които са изградени клетките), а мъжките имат XY хромозоми.

Изследователят Нийл Тод установил, че трицветната окраска се е появила спонтанно поради наличието в котките на така наречения "оранжев ген", който влияе на цвета на козината на котката. По време на периода на опитомяване носителите на тази мутация се разпространяват по целия свят от пристанищните градове на Средиземно море, където идват от Египет.

Тъй като "оранжевият ген" (рижавиият) е свързан с пола, в света на котките трицветната окраска е прерогатив на женската с много редки изключения. Поради работата на активния алел О в космените фоликули се нарушава образуването на тъмен пигмент еумеланин и се отлага феомеланин, който има червеникав оттенък. Съответно, другият алел (о) не блокира синтеза на еумеланин.

Както знаете, женските носят две X хромозоми (набор от полови хромозоми XX), съответно - по време на вътрематочно развитие или единият, или другият алел на оранжевия ген работи във всяка клетка на ембриона. В резултат на това всички кожни клетки, произвеждащи пигмент (меланоцити), получени от зародишна клетка (меланобласт) с активен алел О, ще дадат червени петна по козината, а потомците на зародишна клетка с различен алел (о) ще дадат черни петна. Местоположението и общата площ на червените и черните петна зависи от това къде са мигрирали и колко меланобласти с един или друг алел на оранжевия ген са успели да се размножат.

Доминантната мутация на гена S (white spotting), която не е свързана с пола, е отговорна за белите петна в окраската. Има версия, че тази мутация забавя миграцията на меланобластите и в някои части на тялото пигментът в космите изобщо не се образува. При хомозиготния SS генотип петната покриват по-голяма площ, отколкото при носителите на Ss конфигурацията.

Мъжките са маркирани с набор от XY полови хромозоми (те носят една X и една Y хромозома), така че два пигмента не могат да се появят едновременно в космените фоликули на котките: оранжев феомеланин и черен еумеланин. Най-рядкото изключение са генетично анормалните индивиди, които носят набор от полови хромозоми XXY и съответно имат трицветна окраска. Според статистиката на всеки 3000 трицветни женски котки има само 1 мъжки котки с подобна окраска на козината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати