miau.bg»Съвети»Защо рибките стоят на повърхността в аквариума?

Защо рибките стоят на повърхността в аквариума?

Защо рибките стоят на повърхността в аквариума?

Аквариумите са чудесен начин да пренесете малко късче природа във вашия дом или офис. Очарователно е да гледате как рибите плуват в техния малък свят, но забелязвали ли сте някога, че някои риби изглежда прекарват повече време на повърхността от други? Това поведение може да се наблюдава при различни видове, като гупи, бета и морски ангели.

Причини рибките да останат на повърхността на аквариума

Нива на кислород

Една от основните причини рибите да останат на повърхността на аквариума е достъпът до кислород. Точно като хората, рибите трябва да дишат, за да оцелеят. В природата рибите получават кислород от заобикалящата ги вода, която непрекъснато се насища с кислород от движението на вълните и теченията. В аквариума обаче водата може да не е толкова добре наситена с кислород, особено ако резервоарът е пренаселен или филтърът не функционира правилно. Когато рибите усетят, че не получават достатъчно кислород, те могат да изплуват на повърхността, за да погълнат въздух.

Температура на аквариумната вода

Рибите са студенокръвни, което означава, че телесната им температура се регулира от околната среда. С повишаването на температурата на водата количеството на разтворения кислород във водата намалява. Това е така, защото топлата вода не може да задържи толкова кислород, колкото студената вода. В резултат на това рибите плуват до повърхността на аквариума, за да получат повече кислород, когато температурата на водата се повиши. Ако забележите, че вашите рибки прекарват повече време на повърхността през летните месеци, това може да се дължи на факта, че водата става твърде топла.

Хранене на рибките

Друга причина рибите да останат на повърхността на аквариума е, че са гладни. Много риби се хранят на повърхността, което означава, че предпочитат да ядат храна, която плува на повърхността на водата. Ако забележите, че вашите риби се събират на повърхността, когато е време да ги нахраните, това вероятно е защото очакват храна.

Поведенчески проблеми

Понякога рибите остават на повърхността на аквариума поради поведенчески проблеми. Рибите могат да станат стресирани или тревожни по различни причини, включително промени във водните условия, пренаселеност или агресивни партньори в аквариума. Когато рибите са стресирани, те могат да проявят необичайно поведение, включително да останат на повърхността на аквариума. Ако забележите, че вашите рибки остават на повърхността за продължителни периоди или изглежда, че се борят, може би е време да преоцените условията им на живот.

Болести при рибките

И накрая, рибите могат да останат на повърхността на аквариума, ако са болни или страдат от заболяване. Някои заболявания, като заболяване на плавателния мехур или воднянка, могат да накарат рибите да имат затруднения при плуване или поддържане на позицията си във водата. Ако забележите, че вашите риби се борят да останат изправени, плуват настрани или имат затруднения с плуването, важно е да наблюдавате внимателно поведението им и да потърсите ветеринарна помощ, ако е необходимо.

В заключение, рибките стоят на повърхността на аквариума по различни причини, включително нива на кислород, температура на водата, хранене, поведенчески проблеми или болест. Като отговорен собственик на аквариум е важно да наблюдавате поведението на вашите риби и да предприемете подходящи действия, ако забележите някакви промени. Осигуряването на здравословна и удобна среда за вашите риби ще им помогне да процъфтяват и ще гарантира, че ще се наслаждавате на тяхната красота по-дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати