Miau.bg»Съвети»Какво ще стане, ако кучето изяде шоколад

Какво ще стане, ако кучето изяде шоколад

Какво ще стане, ако кучето изяде шоколад

Компонентите на шоколада, които са токсични за кучетата, са теобромин и кофеин. Тези химикали са структурно почти идентични и двата са метилксантини.

Един от факторите шоколадът да е вреден за кучета и които правят метилксантините изключително опасни за животните, е изключително бавното им усвояване. Това важи особено за теобромина. При кучета плазмените нива на кофеин (неклетъчният компонент на кръвта) достигат пик след 30 до 60 минути, с плазмен полуживот от 4.5 часа. Но с теобромина ситуацията е по-лоша: концентрацията му в кучешката плазма достига пик не по-рано от 10 часа, полуживотът е 17.5 часа.

Веднъж попаднали в кръвта на кучето, метилксантините от шоколада предизвикват редица ефекти. На първо място, те инхибират активирането на аденозиновите рецептори. Тези рецептори са отговорни главно за привеждането на тялото в сънно състояние и намаляването на неговата активност. Метилксантините потискат сънливостта, като действат като стимуланти.

Какво се случва, ако кучето ви изяде шоколад

То ще почувства гадене и вероятно повръщане при кучето, сърцето му ще започне да бие по-бързо, ще се появи диария, ще се появят признаци на хиперактивност и ако дозата метилксантини е висока, кучето ще се сблъска с кучешки тремор, конвулсии и дори смърт.

Каква доза метилксантини трябва да се счита за висока зависи от това какъв вид куче имате. По данни на Американското общество за защита на животните признаци на слабо увреждане на теобромина се наблюдават при доза 20 мг/кг, а тежко започва с 40 мг/кг.

Вече при доза 60 мг/кг могат да започват конвулсии. При токсикологични изследвания, чрез измерване на токсичността на дадено вещество, обикновено се определя от неговата средна летална доза, т.е. дозата, необходима за унищожаване на половината от популацията на пробата. За теобромина леталната доза е 100–200 мг/кг.

Обърнете внимание! Всички дози се изчисляват на килограм тегло на кучето, така че доза теобромин, която е ниска при немска овчарка, може да бъде изключително висока при чихуахуа.

Вижте още кои са най-добрите храни за куче и защо кучето не иска да яде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати