Miau.bg»Съвети»Как да изгоня котките от двора

Как да изгоня котките от двора

Как да изгоня котките от двора

Независимо дали имате работа с домашни любимци на съседи или други котки, можете да научите как безопасно да ги държите далеч от имота си, без да навредите на котките или околната среда. Има много възможности бързо, лесно и естествено да прогоните котката от двора.

Елиминирайте всички видове хранителни източници

Ако уличните котки дойдат в двора ви, значи търсят храна и вероятно ще я намерят някъде. Премахнете всичко, което може да им послужи за храна. Също така би било добра идея да се уверите, че на територията на къщата ви няма мишки.

Използвайте движещите се водни пръскачки, за да изплашите котките

Котките (дори дивите котки) наистина не обичат водата. Поставете пръскачки със сензори за движение на места, където виждате котки редовно и където не искате да ги виждате. Поставете устройствата на места, където котките влизат във вашия двор, както и на други места в обекта, за да покрият по-голямата част от територията.

Засадете растения, които отблъскват котките

Ако засадите билка рута около градината си, котките ще стоят далеч от нея. А през есента можете да съберете и изсушите рутата, за да я запазите през зимата, а също и да я използвате като репелент за прогонване на котки. Поръсете тази билка в градината си през пролетта, за да държите котките далеч от двора си. Лавандулата, ментата, мащерката, розмарина, тютюна и здравеца също не се харесват на котките.

Използвайте мулч като средство за възпиране на котки

Можете да мулчирате различни зони в градината, като почва между растенията в двора, хранилки за птици и други места, където не искате котки, като използвате цитрусови кори, утайка от кафе или тютюн за лула. Всичко това плаши котките, но е много полезно за почвата, поради своите свойства за фиксиране на азот. Всички тези вещества имат благоприятен ефект върху околната среда и в същото време ефективно отблъскват котките.

Преминете към тежка артилерия

Ако наистина имате проблеми с котките в двора и нямате други домашни любимци, възможно е да не искате да се справите с този проблем по приятелски начин. Използвайте специални спрейове и звукови устройства, които ще дразнят животните. Опитайте да използвате наличните в търговската мрежа репеленти за котки или инсталирайте ултразвуков репелент за домашни любимци, предназначен да отблъсква котки.

Съхранявайте нещата, в които не искате котките да влизат

Ако имате красива цъфтяща градина и не искате котки и други вредители да се доближават до вашите зеленчуци и растения, можете да изградите бариери, които физически ограничават достъпа до тях. Затворете входа на гаража, на верандата или други места, където котките биха могли да спят спокойно или да маркират територията. Лишавайки ги от подслон, можете напълно да се отървете от досадните животни.

Обмислете създаването на специална зона за котки във вашия двор

Ако не обичате да имате котки на определени места в двора си, може да намерите по-подходящо място за тях, което ще намали вероятността да се появяват на нежелани места. Тази опция е подходяща за тези, които имат собствена котка, но имат желание да защитят например зеленият грах, растящ в двора, от любопитно животно.

Засадете коча билка от противоположната страна на мястото, където искате да изгоните котките, и я оставете да расте добре. Поставете там предмет, на който котката да може удобно да се катери. Можете да дадете на вашите дворни котки кутия за отпадъци, в която да копаят, или можете да поръсите пясък на земята на определено място. Почиствайте тази зона редовно, така че животните да продължат да я използват.

Помислете за хващане и стерилизиране на бездомните котки във вашия район

Ако имате сериозен проблем с бездомните котки във вашия район, помислете дали да не се свържете със съответните власти, за да контролирате броя на животните и да им помогнете да останат здрави, като ги кастрирате и след това ги пуснете обратно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати