Miau.bg»Съвети»Енотът защо се нарича миеща мечка?

Енотът защо се нарича миеща мечка?

Енотът защо се нарича миеща мечка?

Енотът, познат още като миеща мечка е хищен бозайник от род миещи мечки от семейство миещи мечки, който е с размерите на котка.Той е разпространен естествено в Северна Америка, от Панамския провлак до южните провинции на Канада.

Изкуствено аклиматизацията му е извършена в Германия и на територията на бившия Съветски съюз (най-успешно в южната част на Беларус и в Азербайджан), а по-късно от точките на освобождаване миещата мечка се премества във Франция и други европейски страни.

Но защо енотите са наречени миещи мечки?

Енотите наистина са "миещи", защото докато ядат, тези животни изплакват храната си във водата. Такива действия са рефлексни, тоест несъзнателни и вродени, и този рефлекс се е затвърдил еволюционно в поведението на животните поради своята полезност.

Те по принцип ядат всичко - насекоми, жаби, мекотели, ракообразни, плодове или коренища от растения, дори дребни бозайници и птичи яйца. В диетата им има особено много храна, която се извлича във вода и сама по себе си предполага измиване.

С такива изплакващи движения миещите мечки с гъвкавите си пръсти на предните си лапи измиват пръст, пясък или мръсотия от своите деликатеси, които покриват всичко, което се намира в тинята или пръстта. Дори храната, намерена на сушата, се носи от миещите мечки в близкия воден басейн, за да бъде измита преди хранене.

И дори в плен в зоологическите градини миещите мечки също изплакват храната си. А ако поставите леген с вода в него и поставите там няколко негодни за консумация неща, миещата мечка с ентусиазъм ще започне да ги изплаква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати