Miau.bg»Съвети»Кучетата могат ли да ядат авокадо?

Кучетата могат ли да ядат авокадо?

Кучетата могат ли да ядат авокадо?

Авокадото придоби популярност в индустрията за здравословни храни през последните години. Както при много популярни диетични храни, собствениците на кучета се чудят дали то е добро и за техните кучета, особено след като информацията може да е противоречива.

Могат ли кучетата да ядат авокадо?

Колкото и да е полезно авокадото за човека, що се отнася до кучетата, отговорът е еднозначен - в никакъв случай не давайте на кучето си да яде авокадо!

Повечето кучета ще приемат предложеното авокадо с желание, но всъщност то се оказва доста вредно за тях. Това се дължи на така нареченият персин - фунгициден токсин, присъстващ в авокадото. Персинът е мастноразтворимо съединение, структурно подобно на мастна киселина и прониква в тялото на плода от семената.

Защо авокадото е вредно за кучетата?

Сравнително ниските концентрации на персин в зрялата пулпа на плода на авокадото обикновено се считат за безвредни за хората. Отрицателните ефекти при хората са предимно при алергични индивиди. Когато обаче персинът се консумира от домашни животни, по-специално от кучета, чрез листата или кората на дървото на авокадото, или кожите и семената на плода на авокадото, той е токсичен и опасен.

Кучетата не трябва да ядат авокадо, тъй като в този случай то ще доведе до токсично отравяне с повръщане и диария на кучето поради действието на персина. Други последици от натравянето на кучето са запушване на носа, кихане, проблеми с дишането. При по-голяма консумация, авокадото дори има потенциал да причини увреждане на сърцето и други вътрешни органи на кучето.

Правилното хранене е важно за хората, но кучетата в това отношение не се различават от стопаните си. Затова, не се изкушавайте да храните вашето куче с вашата храна, ако не сте сигурни че му понася. Има голяма вероятност да му навредите.

Вижте още токсични храни за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати