Miau.bg»Съвети»Как се режат ноктите на морско свинче?

Как се режат ноктите на морско свинче?

Как се режат ноктите на морско свинче?

Тъй като морските свинчета обикновено не са добри в поддържането на собствените си нокти, трябва да се научите как да подрязвате ноктите на вашето морско свинче. Морското свинче може леко да потрепва, когато трябва да подреже ноктите му, но с практика можете да направите процеса гладък и за двама ви.

Първо, изберете подходяща за морски свинчета нокторезачка. Вземете кръвоспиращо прахче или царевично нишесте, ако нямате. Тези вещества бързо ще спрат кървенето, ако отрежете нокътя твърде много. Ако морското свинче се върти, докато подрязва ноктите му, увийте го в кърпа, за да го държите по-лесно. Подгответе място, където ще режете ноктите на морското свинче. Изсипете малко количество (около една четвърт от чаена лъжичка) прахче върху хартиена кърпа, така че да имате бърз достъп до това лекарство, ако трябва да спрете кървенето.

Стъпки при изрязването на ноктите на морското свинче

- Изкарайте свинчето от клетката внимателно, за да не го стреснете.

- Увийте го в кърпата. Внимавайте да не го увиете прекалено стегнато или бързо ще се задуши или прегрее.

- Поставете свинчето на коляното си. Главата му трябва да е насочена настрани от вас, така ще му бъде по-трудно да ви ухапе или ощипе.

- Успокойте вашето морско свинче. Има няколко начин, като например нежно да го погалите зад ушите и да го почерпите с лакомство за морски свинчета.

- Не го стискайте, но го дръжте отпуснато, това ще помогне.

- Вземете единия крак и внимателно го издърпайте. Не се изненадвайте, ако вашето морско свинче се върти. Ако се върти твърде много, отпуснете крака и го оставете да се успокои, преди да опитате отново.

- Затегнете един от ноктите. С ръката, с която държите лапите на на свинчето, фиксирайте нокътя между палеца и показалеца. За да го задържите на място, не го стискайте твърде силно; морското свинче може да се нарани и да започне да се върти.

- Изберете нокът от единия край и проправете пътя си към вътрешния или външния ръб на крака и ще ви бъде по-лесно да следите кои нокти вече сте подрязали.

- Вземете нокторезачката с другата си ръка. Поставете я пред нокътя, който ще режете.

- Определете къде в нокътя се намира наднокътната пластина (епонихиум). Епонихът е кръвоносен съд, минаващ през средата на нокътя. Ще бъде по-лесно да се определи епонихията върху прозрачен нокът, отколкото върху по-тъмен. Ще бъде по-удобно да видите епонихиум на тъмен нокът с фенерче.

- Изрежете нокътя. Ако можете да видите епонихиума, отрежете нокътя точно над него. Ако не го намерите, продължете внимателно и отрежете малко.

Ако отрежете епонихиума, нокътят ще кърви. Въпреки че това е болезнено за прасето, няма да го нараните сериозно. Просто нанесете малко количество кръвоспиращпрах върху нокътя и кървенето ще спре веднага.

- Продължете да подрязвате останалите нокти на морското свинче. Ако видите, че вашето морско свинче става неспокойно, дайте му малко време да се успокои, преди да се опитате да завършите подрязването на ноктите си.

- Върнете морското свинче обратно в клетката и отстранете изрезките от ноктите.

Важно!

Ако правите това за първи път, не бъдете твърде строги към себе си, ако не се е получило толкова добре, колкото сте очаквали. На всяка възраст морските свинчета ще се въртят по време на подрязване на ноктите. Ако нещата не вървят добре този път, можете да отрежете ноктите на вашето морско свинче в продължение на няколко дни, вместо да го правите наведнъж. Ще бъде много по-лесно и за двама ви. Ако Друг вариант е да се възползвате от професионални груминг услуги и така да сте спокойни, че няма да нараните малкия гризач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати