Miau.bg»Съвети»Как да познаем дали морското свинче е бременно?

Как да познаем дали морското свинче е бременно?

Как да познаем дали морското свинче е бременно?

Бременността при женските морски свинчета е свързана с редица опасности, включително токсемия (метаболитно разстройство, което кара морското свинче да се отрови), дистокия (затруднено раждане) и следродилни усложнения (като гърчове поради ниски нива на калций в тяло). Ако подозирате, че вашето морско свинче може да е бременно, най-добре е да го заведете на ветеринар, но има някои признаци, които можете да откриете сами.

Помислете дали женската има контакт с мъжкия. Ако е имало контакт, женските млади животни най-вероятно са се опитвали да се чифтосват и вашата женска може да е бременна. Пубертетът при женските настъпва на 10 седмица, а те могат да достигнат полова зрялост още на 4-5 седмица. Затова не забравяйте, че дори ако свинчето е още малко, то вече може да забременее.

Бременност при морските свинчета

Първите признаци на бременност при морските свинчета се появяват в рамките на няколко седмици след оплождането. Поведението и теглото на бъдещата майка в ранните етапи почти не се променят. Женската губи топлина, коремът започва да расте, но само специалист с опит може да забележи тези признаци.

Можете да проверите предположенията и да поставите точна диагноза на 3-та седмица от бременността, когато симптомите стават по-забележими. За това не са необходими специални знания и опит. Външните полови органи на женската се увеличават, стават меки и отпуснати. Хормоналните промени водят до образуването на пукнатини по кожата, с течение на времето те стават повече.

Бременното морско свинче ще пие и яде повече от обикновено. Възможно е тя да успее да изяде порция, три пъти повече от обикновено. Тя също ще пие повече вода. Важно е да се сравни колко е започнала да яде и пие с това колко е яла и пила преди.

Теглото на морското свинче ще се промени значително, ако е бременно. До края на бременността женската ще тежи два пъти повече, а малките обикновено носят по-голямата част от теглото.

Можете самостоятелно да опипате корема на женската и да намерите уплътнения, нещо като малки бобчета. Трябва да действате много внимателно, за да не навредите. Ако свинчето започне да нервничи и да избухва, трябва да го пуснете. Невнимателните и твърде натрапчиви действия могат да причинят преждевременно раждане и да доведат до заболявания при морските свинчета. Ето защо ви съветваме да сте много внимателни или дори изобщо да не притеснявате животинчето.

Във всеки случай е добре да заведете морското свинче на ветеринарен лекар и той да установи със сигурност дали е бременно. Той също ще ви даде и правилните съвети за отглеждане на бременната женска и раждането на малките.

Виж още: Размножаване при морските свинчета

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати