miau.bg»Съвети»Защо заекът си яде изпражненията?

Защо заекът си яде изпражненията?

Защо заекът си яде изпражненията?

Ако имате зайци и забелязвате, че те ядат своите изпражнения, не се притеснявайте. Това е напълно нормално поведение за тях и в този съвет ще разберете защо зайците си ядат изпражненията.

Тези сладки животинки имат навика да ядат своите изпражнения най-малко веднъж дневно - това може да се случи или много рано сутринта или късно вечерта. Нека разберем защо е така.

Защо зайците си ядат изпражненията?

Изпражненията, които зайците ядат, се наричат "нощни фекалии". Те се образуват благодарение на процеса на ферментиране на храната в точно определена част от храносмилателната система на зайците, която се казва цекум.

Тези нощни изпражнения са много меки и в тях се съдържат много хранителни вещества, и точно това е причината зайците да ги ядат отново, след като веднъж са ги изходили. По този начин те отново поемат всички ценни витамини, които се съдържат в тях;

В тях се съдържат много повече протеини, отколкото фибри и в тях се съдържат много повече витамини и най-вече тези от група В.

Има хора, отглеждащи зайци, които никак не харесват това, че зайците си ядат изпражненията, но вече знаем защо го правят и трябва да бъдат спокойни. Това поглъщане на изпражненията е много важно и полезно за здравето на зайчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати