miau.bg»Съвети»Как се създава пчелата майка?

Как се създава пчелата майка?

MarianeMariane
Джедай
81411
Как се създава пчелата майка?

Създаването на пчели майки е доста сложна задача, с която обикновено се захващат само опитните пчелари. Още през юни пчеларят трябва да е отгледал необходимия брой пчелни майки за смяна на старите и негодни вече майки в пчелина, ако не е успял да се справи с това през май, когато са естествените процеси на роене при пчелите.

Пчелни майки може да се получат по няколко начин, при които не се налага пренасяне на личинките – при самосмяна, при роеви маточници, от осиротяло семейство или отглеждач.

За получаване на майка пчела при самосмяна, трябва да се подреже широката част на двата чифа криле на майката. Това ще я накара за около месец да развие висока яйценосна дейност, пчелите ще усетят нейното изтощаване и осакатяване, ще изградят основи на маточници, в които тя ще снесе яйца за бъдещи майки.

Маточниците се отстраняват, след което пчелата снася втори, та и трети път. На третия или четвъртия път се оставя маточник за излюпване на млада майка за смяна на старата, която скоро след това загива от изтощение.

Създаването на пчели майки чрез изкуствено предизвикване на роево състояне се предизвиква чрез набелязване на високопродуктивно семейство и активизиране на развитието му чрез подсилване с пити запечатано пило от другите семейства.

Когато майката снесе яйца в маточничи, пчеларят трябва да пререже крилете ѝ, което ще продотврати излитането на първия рояк с нея. Това съвпада със запечатването на първата серия маточници. Те се отстраняват, пчелата снася отново и втората серия маточници се отстраняват. Следващите се оставят, защото техните пчели майка няма как да са толкова продуктивни.

Създаването на пчела майка при осиротяло семейство се прави с отводка на една пита мед,запечатано пило и семейство, на което се отнема майката. Осиротеният кошер се подхранва със сироп, докато запечати всички захранени маточници, които трябва да се унищожат, а да се оставят само откритите.

Има и други начини за създаване на пчели майки – чрез направа на маточници или използване на Йентеров апарат. Те обаче изискват по-висока пчеларска квалификация и се практикуват предимно от по-опитни пчелари и майкопроизводни стопанства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати