Miau.bg»Съвети»Кои са най-големите риби в света?

Кои са най-големите риби в света?

Kristina K.Kristina K.
Новак
2
Кои са най-големите риби в света?

Най-големите риби в света са истински морски чудовища, каквито познаваме от приказките. Те са огромни създания, всяващи ужас във всеки от нас. Ето кои са тези гигантски риби:

Китова акула

Най-голямата риба в океана е Rhincodon typus или китова акула. Китовите акули са най-големият съществуващ вид гръбначни животни, които не са бозайници на нашата планета. Въпреки огромния си размер и плашещия си външен вид, те обикновено са миролюбиви и спокойни. Според някои изследвания китовите акули могат да нараснат до 13 метра и да достигнат тегло от 40 тона.

Те имат широки, плоски глави с къси муцуни, а гърбът им е с интересна бяла, жълта и сива шахматна шарка. Не е известно колко дълго живеят китовите акули, но учените смятат, че могат да доживеят възраст от около 60-70 години. Китовите акули се срещат във всички тропически и топли морета по света. Те се хранят предимно с малки организми като планктон, малки риби и калмари, които отцеждат от водата, докато плуват.

Гигантската акула

Cetorhinus maximus или Гигантската акула може да достигне дължина до 8 метра и да тежи почти 19 тона, което я прави вторият най-голям съществуващ вид риба в света. Този мигриращ вид акула се среща в океаните с умерена температура. Подобно на китовата акула, тя се храни основно с планктон.

Голямата бяла акула

Carcharodon carcharias се среща в крайбрежните води на всички океани, където температурата на водата варира между 12 и 24 °C. Установено е, че някои екземпляри от вида са дълги 6-7 метра и тежат около 3,3 тона. Голямата бяла акула живее над 70 години. Повечето атаки срещу хора, свързани с акули, са дело именно на този вид хищни риби.

Те живеят в крайбрежните райони, където срещите с хора са по-чести. Акулите се хранят с различни видове плячка, включително морски птици. Голямата бяла акула е върховният хищник в своята екосистема, въпреки това тя също е уязвим вид, защото е подложен избиване от страна на хората, които са ценители на акулско месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати