Miau.bg»Съвети»Как да накараме кучето да спре да вие?

Как да накараме кучето да спре да вие?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
421
Как да накараме кучето да спре да вие?

Ако кучето ви не спира да вие, има два метода, които да ви помогнат да го възпитате.

Пренебрегвайте виенето, чрез което кучето търси внимание.

Игнорирайте виещото куче веднага, след като започне да вдига шум, В противен случай, то ще има усещането, че е възнаградено за това си поведение. Не го гледайте, не го докосвайте и не говорете с него. Също така не се опитвайте да му се скарате. Кучетата, както децата, често намират всяко внимание за възнаграждаващо - дори ако е отрицателно внимание. Така че смъмрянето на кучето ви може да влоши поведението му при виене! Просто се преструвайте, че кучето ви е невидимо. Ако ви е трудно да направите това, опитайте да скръстите ръце на гърдите си и да се обърнете на другата страна.

Наградете кучето си, когато запази тишина.

Лесно е да забравите да дадете внимание на кучето си, когато е тихо. Без да осъзнаваме, често правим точно обратното - обръщаме му внимание, когато прави нещо нередно! Ако искате кучето ви да се научи да спира да вие, ще трябва да възнаградите спокойното поведение. Давайте на случаен принцип лакомства и играйте с кучето си, когато то не вдига шум. Вие също трябва да създадете и да се придържате към ново правило: Вашето куче не получава нищо, което иска (храна, играчки, достъп до открито, лакомства, гали и т.н.), докато не замълчи поне пет секунди. Ако кучето ви вие в опит да привлече вниманието ви, игнорирайте го, докато не утихне, както е описано по-горе. След което, при пет секунди мълчание, можете отново да му обърнете внимание.

Възпитайте го.

Можете също да опитате да научите кучето си да мълчи, когато го помолите. Първо кажете „Говори!“ и се опитайте да накарате кучето си да лае или вие. (Чукането на стена или врата обикновено работи добре.) Похвалете кучето си, когато започне да вдига шум, но НЕ му давайте лакомство или играчка. След това кажете „Тихо“. В момента, в който кучето ви спре да лае или вие за секунда или две, бързо кажете „Добре!“ и му дадете вкусно лакомство. Повтаряйте тази последователност отново и отново, като бавно удължавате времето, през което кучето ви трябва да е тихо, преди да спечели своето лакомство. В началото една секунда мълчание може да му спечели удоволствие. След като успешно овладее тази стъпка, увеличете времето до три секунди. Ако отново е послушен, увеличете времето на пет секунди, след това десет секунди, след това 20 секунди и т.н.

Вижте също: Защо кучето вие

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати