miau.bg»Съвети»Кои са отровните змии в България?

Кои са отровните змии в България?

Кои са отровните змии в България?

В България се срещат 20 вида змии, като само шест вида са отровните змии. Това са пепелянката, усойницата, остромуцунестата усойница, каменарката, котешката змия и вдлъбнаточелият смок.

При котешката змия и вдлъбнаточелия смок отровните зъби се намират навътре в устата и реално не представляват опасност за хората, а само за дребните гризачи и гущери, които съставляват основното им меню.

Змията каменарка се смята за изчезнал вид, но според някои специалисти поначало е спорно дали тя въобще е била срещана у нас.

От всички отровни змии, които се срещат в България, опасност за хората представляват само пепелянката и усойницата. Пепелянката е най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия. Та се среща почни навсякъде в по-ниските части.

Пепелянките избягват човек, но ако ви се случи да се сблъскате с нея, най-добре просто я отминете. Всяка година близо 40 души в България биват ухапани от пепелянки, но смъртните случаи са изключително редки.

Това се дължи на факта, че почти половината от ухапванията са сухи – т.е. без въвеждане на отрова. Все пак в случай на ухапване трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Важно е да знаете, че почти всички видове змии у нас са защитени и унищожаването им е забранено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати