miau.bg»Съвети»Кои животни живеят най-дълго?

Кои животни живеят най-дълго?

MarianeMariane
Джедай
81411
Кои животни живеят най-дълго?

На Земята има животни, чиято възраст може само да ни кара да завиждаме. Продължителността на живота на някои животински видове е несравнима дори и с тази на най-големите дълголетници. Дори и сега могат да се видя студенолюбиви гъби, които са били на дъното на океана още по времето на Римската империя.

Най-дълголетните бозайници на Земята са гренландсите китове, известни още като полярни китове. Учените смятат, че най-старият представител на вида е на около 211 години. Може да се видят китове, от чиито тела стърчат остриета от слонова кост, каквито са използвали китоловците преди 200 години.

Декоративните шарани кои могат да доживеят над 200 години. Смята се, че най-старият шаран е доживял до внушителните 226 години. Конкуренция по продължителност на живота на шараните кои правят галапагоските костенурки, които са най-дълго живеещите гръбначни животни на планетата. Рекордьорка в това отношение е костенурката Айдвата, която е умряла на цели 250 години.

Изненадващо за мнозина мидите също са доста дълголетни. Видът Arctica islandica, който се използва за търговски цели, може да доживее до 400 години. Интересен факт е, че тяхната възраст може да се отчете подобно на тази на дърветата – по концентричните кръгове и линии.

На дъното на Антарктическият океан живее неподвижната антарктическа гъба, която според учените е на достопочтенната възраст от 1550 години.

Но има един вид медуза, който може да надживее всички, защото на практика е безсмъртен. Медузата Turritopsis nutricula или безсмъртната медуза има уникалната способност да преминава от стадия на зрялост в стадий на полипи обратно, което значи, че може да живее вечно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати