miau.bg»Съвети»Колко дълго живеят слоновете?

Колко дълго живеят слоновете?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
522
Колко дълго живеят слоновете?

Слоновете са най-големите сухоземни животни, като теглото на мъжките екземпляри може да достигне около 7 тона, а при женските – до 4 тона. Всички знаем как изглеждат слоновете, но има някои любопитни факти, с които малцина са запознати.

Слоновете са сред едни от най-дълго живеещите бозайници – до 70-80 години, но някои индивиди може да достигнат и до 100-годишна възраст. Това ги нарежда сред животните-дълголетници, които в някои случаи живеят и по-дълго от човека.

Слоновете се хранят с растителна храна, като всеки ден са му необходими внушителни количества – между 150 и 400 кг. С големия си хобот късат клонки, трева и листа, а чрез клатене на стволовете на дърветата поваля плодовете. С бивните си пък белят дървесните кори и благодарение на тях си набавят лечебни съставки. Нуждаят се и от десетки литри вода дневно.

Макар че живеят толкова дълго, слоновете започват да се размножават още на 10-годишна възраст. Бременността трае цели 22 месеца, а женската ражда по едно малко на всеки четири години. Това е така, защото майката кърми слончето си 2-3 години.

Много интересен факт за слоновете е, че те са единствените животни, които не могат да скачат. Те притежават и уникална система за разхлаждане – ушите им са много тънки и когато в горещ ден плеснат с тях по тялото си, кръвта циркулира към кръвоносните съдове и телесната температура се намалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати