Miau.bg»Съвети»Колко дълго живеят костенурките?

Колко дълго живеят костенурките?

AdminAdmin
Администратор
52
Колко дълго живеят костенурките?

Костенурките са много интересни животни, които са и най-дълго живеещите гръбначни на планетата. Те се свързват не само с прекалено бавното си придвижване, но и с продължителността на живота си.

Костенурките са и едни от най-древните животни на планетата, като се смята, че са се появили още в през епохата на динозаврите – преди 300 млн. година. Разпространени са на навсякъде по света (без Арктика) и са известни около 310 вида. Размерите на костенурките варират от около 11 см до цели 180 см, а а теглото може да варира от грамове до над 500 кг.

Смята се, че всички костенурки могат да живеят над 100 години, но това не е съвсем така. До над 100 години достигат само големите сухоземни костенурки. Онези, които са с дължина до около 70 см живеят както хората – до 70-80 години. Домашните костенурки, които са по-малки, живеят около 40-50 години и то при добри условия на отглеждане.

Спокойно може да се обобщи, че възрастта на костенурките зависи от максималния размер на вида. Така колкото по-голям е видът на костенурката, толкова по-дълго живее тя и обратното – колкото е по-малка, толкова по-кратко живее. Все пак костенурките се нареждат сред животните-дълголетници, защото 40-50 години за животински вид съвсем не е малко. Любопитен факт е, че през 2006 година почина най-старата костенурка, чиято възраст беше 250 години. През същата година умира и друга много стара костенурка на 175 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати