miau.bg»Съвети»Колко често спят мечките?

Колко често спят мечките?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
53
Колко често спят мечките?

Сред най-разпространените животни, които не спират да вълнуват човешкото въображение, са мечките. Тези големи животни, които могат да стоят изправени на задните си крака, люлеят малките си и се хранят подобно на хората, са интересни за нас от стотици години. Един от най-интересните моменти, свързани с живота на мечките, е начинът по който спят.

Малки и големи знаят, че мецаните всяка година изпадат в зимен сън, който продължава от декември до март месец. Зимният сън на мечките, познат още като летаргия, не се дължи на студа, защото всъщност мечките имат много дебел кожух, който ги предпазва от студовете.

Причината за продължителния зимен сън е липсата на храна през студените месеци. За да изпадне в зимен сън обаче, мечката трябва да се подготви добре. Тя си приготвя бърлога, в която застила клонки, мъх, трева и листа. Охранва се добре, за да могат да натрупат достатъчно мазнини. Мечката качва до 18 кг за една седмица, защото продължителният зимен сън може да ѝ коства до 50% от теглото.

Зимният сън на мечката наподобява обикновения сън – леко понижаване на телесната температура, забавяне на сърдечния ритъм, леко вцепеняване и забавено дишане. Сърцето на спящата мечка бие с 8-10 удара в минута, а на будната – от 40 до 90 удара. Обмяната на веществата също спада наполовина. Интересен факт е, че мечката всъщност забавя своята бдителност и се събужда от време на време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати