Признаци на стрес при домашните любимци

Куче

Всеки собственик на домашен любимец знае, че в дома му с него съжителства не само животно, управлявано от инстинктите си, но и член на семейството, който показва различни чувства, емоции, дори съпричастност.

Поради наличието на тези качества не е изненадващо, че домашните любимци често страдат от стрес. Той има тежки последици върху здравето на кучето или котката ни. И може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори до смърт.

Затова е необходимо да се наблюдават животните и да се разпознават признаците на стрес, за да се реагира бързо и адекватно. На стрес са податливи всички домашни любимци, като при някои това състояние е ясно изразено. Кучетата са най-емоционални и затова най-засегнати от стреса.

Влияние на стреса върху домашните любимци

Тъй като стресът е преди всичко физическо състояние, той оказва негативно влияние върху много системи на тялото. Когато има стрес при домашните любимци, те са с понижен имунитет, имат намаление в тимусната жлеза и увеличение на надбъбречната кора. В органите на стомашно-чревната система настъпват разкъсвания на капилярите, които увреждат лигавиците. Последиците от стреса са влошено общо състояние, намаляване на защитните реакции на организма, обостряне на съществуващи хронични заболявания.

Признаци на стрес при домашните любимци

Стресът може да се предизвика от краткотрайна стресова ситуация, най-често когато домашният любимец посещава пренаселено място, претърпява неприятни или болезнени медицински процедури. В този случай основният признак е отказът от храна, ниската активност, летаргията. Кучето се отдръпва, не иска да изпълнява команди, а котката се скрива на тихо и тъмно място, където да се усамоти, далече от стопаните. Папагалите реагират на стреса, като прибират перата плътно към тялото си, замират в някаква поза и не показват игривост, замлъкват. В по-тежките случаи може да се стигне до скубане на перата или фобия. Много податливи на стрес са декоративните зайчета, особено малките. Стрес при домашни любимци като тях може да е наистина фатален.

Причини за стрес при домашните любимци

Най-честите причини за стрес при домашните любимци са свързани с резки промени в начина им на живот. На първо място това е смяна на собственика. Шокът от такава промяна е дълбок и изисква огромно търпение и любов, за да успее домашният любимец да се нагоди към новите условия на живот, които понякога са много различни от тези, с които е свикнал.

Посещението при ветеринарен лекар също носи стрес за домашното животно. Необичайната среда, процедурите, на които го подлагат, водят неминуемо до стрес.

Котка

Смяната на жилището от собствениците, а дори и пренареждането на мебели или смяната на съдовете за храна на домашния любимец, са стресова ситуация, тъй като се нарушава обичайната обстановка. Дългото отсъствие на стопанина се приема тежко от домашните любимци, особено от кучетата, които са силно привързани към всеки член от семейството.

Начини за справяне със стреса

Трябва да се наблюдава животното и да се постъпва спрямо неговите реакции. Всяка новост трябва да се поднася така, сякаш е нещо обичайно и не заслужава голямо внимание. Спокойствието на стопанина непременно ще рефлектира положително и върху домашния любимец. Но най-важното лекарство, с което може да се пребори всякакъв стрес, е любовта към домашния ни приятел. Той го усеща и това му дава сили да излезе от всяка стресова ситуация.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати