miau.bg»Статии»Живини»Шест вида животни, използвани за терапия

Шест вида животни, използвани за терапия

Кучетата действат като терапевти на децата
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всички знаем как нашите домашни любимци могат да ни помогнат да преживеем трудностите в живота. Грижата за кучетата като четкане, игра и разходки е терапия с доказани ползи за здравето. Но съществуват и други терапевтични свойства на животните.

Те могат да помогнат на деца с умствени увреждания, както и с управление на гняв, психично здраве и поведенчески проблеми.

Съществуват програми, които използват кучета, за да помогнат на децата да се научат да четат. Животните често се използват във физиотерапията за подпомагане на фините моторни умения.

Ето и няколко вида животни-терапевти, с които е добре да общуваме често.

Психотерапия с кучета

Като цяло кучетата помагат за намаляване на стреса и симптомите на депресия. Активира телесната активност и предотвратява попадането в апатични състояния. Тези животни представляват инструмент за мотивация, стимулиране и активиране на пациента по време на различни дейности, игри, обучение, рехабилитация и т.н. Кучето помага на децата например в развитието на психомоторни функции, социални умения, приемане на отговорност и родителски нагласи.

Терапия с котки

Котките са добри терапевти

Котките са чудесни, социални животни. Те обичат своята независимост, но това не пречи да са любящи. Тяхното амбивалентно и объркващо поведение е наистина подобно на човешкото. Доказано е, че компанията на котката доприняся за физически и психологически подобрения. Терапията с котки се прилага за лечение на тревожност, стрес, депресия и подобряване качеството на живот на човека. Освен това, според няколко проучвания, хората със сърдечни проблеми постепенно се подобряват при отглеждане на котка. Така че котките са животни-терапевти.

Психотерапия с коне

При този вид терапия всичко е движение. Конят произвежда едни и същи, ритмично повтарящи се движения, които предава на пациента по време на езда. Тези движения са многоизмерни и осигуряват неврофизиологично въздействие на цялата система. Спомагат за двигателната координация, мускулна сила и баланс.

Терапия с малки животни

Зайчетата помагат при терапии с деца

Гризачите също са използвани като форма на терапия. Отглеждането на морски свинчета и зайчета носи изключителни емоционални и поведенчески ползи. Предимството на по-малките домашни любимци е, че грижите за тях са по-лесни. Те са чудесен вариант са за тези хора, които нямат възможност да се грижат за куче или котка.

Терапия с влечуги

Влечугите помагат на хората, които се борят с депресията, хранителните разстройства и злоупотребата с наркотици. Тъй като е по-необичайна и изисква голяма концентрация, грижата за влечугите дава на хората усещане за увереност и помага на техните стопани да се справят по-лесно със своите емоционални, психически и физически борби и противоречия. И да, дори влечугите участват в терапиите с животни.

Терапия с птици

Терапиите с птици са ефективни

За папагалите е известно, че са изключително съпричастни, което ги прави чудесни компаньони в борбата с емоционални разстройства. Те могат да повтарят думи и фрази, което предизвиква у техните собственици смях, забавление и удивление. В някои страни папагалите са сертифицирани за лечения и терапии и са на разположение в много домове, училища и други организации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати