Папагалът, вдъхновил анимацията Рио, скоро ще изчезне

15.09.2018
1 от 4 Снимки

Спиксовите папагали ара, които са вдъхновили популярното анимационно филмче Рио, бяха обявени за изчезващ вид. По-голямата част от тях живеят в плен и рядко могат да се видят на свобода.

Папагалите, наричани още Блу заради изумителния им син цвят, могат да се видят предимно зоологическите градини. Тяхната родина е Бразилия, но броят им значително е намалял през последните години.

Анимационното филче Рио описва точно перипетиите, пред които един от тези папагали се изправя, за да продължи вида си. Във филмчето Рио е мъжки папагал, който прелита разстоянието от Минесота до Рио де Жанейро, за да срещне последната женска от вида си. Двамата се влюбват и имат бебе.

Но за съжаление в реалността спиксовите папагали ара не се радват на такъв късмет. Човешката дейност и обезлесяването в Бразилия стана основната причина за изчезването на тези красиви птици.

Резултатите от проучването ни потвърждават наличието на нарастваща вълна от изчезвания, с широк обхват между континентите, чиято основна причина е унищожаване на местообитанията, застрашаващата агрикултура и дърводобив, коментира изследователят от Birdlfe Стюарт Бутчард.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати