Най-грозната риба в света е с отблъскващо име

Риба-сопол
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Рибата-сопол, известна още като риба-капка, се смята за най-грозната риба в света. В продължение на няколко години тя печели тази титла и е сред видовете, които Обществото за опазване на грозни животни призовава да бъдат съхранени за възможно най-дълъг период от време.

Рибата-сопол си спечели голяма популярност през последните няколко години заради приликата си с човешко лице. Рибата-сопол много пъти беше сравнявана с лица на политици и известни личности. Тази странно изглеждаща риба бе използвана и като персонаж в сериала Досиетата Х, тъй като видът ѝ е достатъчно отблъскващ, че да мине за извънземно създание.

Заради голямата си популярност тази дълбоководна риба, която живее на 600-1200 метра дълбочина, се превърна в уязвим вид, тъй като рибари от цял свят се събират край бреговете на Австралия, за да си тръгнат с екзотичен трофей - рибата-сопол.

Рибата-сопол има почти човешко лице, тъй като между очите ѝ е разположен огромен израстък, който прилича на изключително грозен гигантски човешки нос. Фактът, че цветът на рибата-сопол е розов, допринася за приликата с човешкото лице. Изражението на рибата-сопол е като на човек, който е много тъжен.

Рибата-сопол е интересна и защото в тялото ѝ изобщо няма плавателен мехур. За да може да се спуска на дълбочина над един километър под повърхността на морето, в тялото на рибата-сопол ѝ не трябва да има дори най-малкото количество газ, тъй като това ще е опасно за това странно създание. Тази риба може да плува, тъй като тялото ѝ е с плътност, по-малка от тази на водата. Рибата-сопол се носи по водата с отворена уста, за да може в нея да попадат дребни ракообразни, с които се храни.

Рибата-сопол се размножава по много интересен начин - когато хвърли хайвера си, женската изчаква мъжкия да го оплоди, след което ляга върху яйцата и ги притиска с цялото си тяло към дъното, докато от тях не се излюпят малки рибки. Така женската, която на практика ги мъти като кокошка, им дава по-голям шанс да оцелеят. По този начин хайверът не е застрашен от хищници. Въпреки това, за да се увеличи популацията на рибата-сопол двойно, са необходими около 14 години.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати