Miau.bg»Статии»Живини»Вижте кои са най-застрашените от изчезване бозайници

Вижте кои са най-застрашените от изчезване бозайници

Антония Р.Антония Р.
Джедай
6397

С близо 95 процента застрашена от изчезване популация лемурите са най-застрашените примати на планетата. Тяхната група е на ръба на изчезването и водеща при опазването на дивите животни в природата.

Тези примати със заострени муцуни и дълги опашки се срещат единствено на остров Мадагаскар, а броят им е намалял чувствително заради нерегулируемото земеделие, дърводобивът и минното дело.

Няма съмнение, че заплахата за лемурите е огромна, а толкова висок процент на застрашени от изчезване животни не е регистриран, казва Рус Митермейер от Международния съюз за опазване на природата.

От 111 вида лемури застрашени от изчезване са 105. През последните години популацията им е намаляла и заради незаконното им ловуване и продажба на зоологически градини или частни лица.

Един от видовете, идентифицирани като критично застрашени, е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра.

От Международния съюз за опазване на природата казват, че са старторали програма за тяхното опазване и се надяват да помогнат на тези красиви примати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати