Швеция забранява цирковите слонове

Слонове в цирка

Швеция последва примера на много държави и забрани използването на слонове в циркове. Законът е гласуван, но ще влезе в сила едва през пролетта на 2019 година. Освен слоновете с този закон са защитени и морските лъвове, които няма да участват в програмата на шведските циркове.

Според правителството на Швеция в цирковете потребностите на слоновете и на морските лъвове не могат да бъдат задоволени по начин, който гарантира комфортния им начин на живот.

Тъй като обикновено тези животни са собственост на пътуващи циркове, в условията на постоянно пътуване няма как да се създаде комфортна среда за живот на тези създания.

Еколозите напомнят, че промените в живота на цирковите животни не могат да настъпят прекалено бързо - преди да бъде изключено завинаги от програмата на цирка, животното трябва да бъде осигурено с място, където да прекара остатъка от живота си. Това често е свързано с редица затруднения.

В Индия още през 2013 година беше забранено участието на слонове в шоу програми, а след това бяха защитени от участия в развлекателни програми и много други животни. В Италия също стартира инициатива за промяна в закона, който да осигури достойна среда за живот на животните от цирка.

Лъвое в цирка

В България законът, забраняващ използване на диви животни в програмата на циркове, влезе в сила още през 2015 година. Този закон бе приет през 2008 година в рамките на единна европейска инициатива.

Много от цирковите артисти не харесаха този закон, но според еколозите най-важно е животните да се чувстват защитени и да живеят в комфортна среда, а не да бъдат принуждавани да прескачат през огнени обръчи и да стоят на задните си крака.

Природозащитниците са категорично против факта, че в цирка животните не само че живеят в тесни пространства и са принудени да изпълняват несвойствени за тях действия, но и се размножават с цел увеличаване на програмата.

Природозащитниците в цял свят са убедени, че мястото за развъждане на диви животни не е в цирка. Извадените от цирковите програми животни се насочват към специални резервати, където се отглеждат представители на техния вид.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати