miau.bg»Статии»Живини»Папагал на 119 години е сред живите дълголетници

Папагал на 119 години е сред живите дълголетници

Нина НордНина Норд
Джедай
226100
Папагал Ара
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Десет са най-старите живи животни, за които е известно към днешна дата според специалистите в областта на зоологията. Първи в списъка е папагалът Чарли. Той е папагал Ара и е роден през 1899 г. - неотдавна той навърши 119 години. Той е собственост на Питър Оръм, който купил птицата през 1965 г. за своя зоомагазин.

След това обаче решил да вземе папагала вкъщи и той се превърнал член на семейството. Чарли известно време е бил собственост на самия Уинстън Чърчил. Днес Чарли се радва на спокоен живот и често е обект на интерес от страна на журналисти, тъй като има навика да говори нецензурни думи на английски - точно това е била причината да напусне магазина за животни на Питър.

Много по-стар от Чарли е друг жив организъм - морска гъба, която е на 2300 години според изследователите. Тя е широка почти 4 метра и дълга над 2 метра. Морската гъба е открита на повече от 2000 метра дълбочина до Хавай. Според проучванията такива размери могат да бъдат достигнати само ако гъбата е живяла повече от 2000 години.

Гренландска акула е родена в средата на XVIII век според специалистите. Те смятат, че тя е поне на 270 години. Това я прави най-старото гръбначно животно на планетата. Преди да бъде открита тази акула, за най-стар се е смятал 211 годишен кит. Според специалисти гренландските акули имат много дълъг цикъл на живот. Те растат с по един сантиметър на година. Според специалисти тези акули могат да живеят до 500 години. Някои гренландски акули умират веднага, щом бъдат извадени от мрежите на рибарите.

Косатка

Костенурката Джонатан, която е родена през 1832 г., ще навърши това лято 186 години. Джонатан живее на остров света Хелена в Южноатлантическия океан. След като неуспешно се опитали да го чифтосат с женска костенурка, която нарекли Фредерика, местните власти разбрали години по-късно защо Джонатан не е проявил интерес към нея - оказало се, че костенурката също е мъжка.

Косатка, известна с името J2, на галено наричана Баба, е най-възрастният представител на вида си - тя е родена през 1911 година в САЩ, в близост до Пуджет Саунд. Преди години тя била хваната и щяла да стане част от градски аквариум, но след като станало ясно, че е доста стара, била пусната обратно и наскоро осиновила косатка-сираче, останала без майка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати