Колко често да мием купичките на домашния си любимец?

25.04.2018
Купичка за домашен любимец

Изобилието от противоречиви мнения по темата от различни източници може да обърка всеки собственик на домашен любимец. Затова ще се опитаме да синтезираме и обясним най-важните аспекти на почистването на купичките.

Специалистите препоръчват измиване на купичката за храна с гореща вода и детергент след всяко хранене, а купата за вода – веднъж на няколко дена. За да не добавите допълнително замърсяване, измийте ръцете си преди и след почистването на купичките. Купички, в които са останали частички храна дълго време, са отворена врата за множество бактерии.

Тъй като животното се храни директно от купичката с уста, в съда навлизат бактериите, които нормално обитават устна кухина. В рамките на хранителната субстанция те, заедно с бактерии от външната среда, намират място за оптимално развитие.

Това най-често са бактериите Staphylococcus aureus, Pasteurella multocida и представители на родовете Corynebacterium, Streptococcus, Enterobacteria, Neisseria, Moraxella, Bacillus, по-рядко Salmonella and Pseudomonas. Някои от видовете са наистина опасни за животните и човека, особено за младите и възрастни индивиди, както и за имунодефицитните.

Много фактори влияят върху времето за развитие на бактерии в мократа, консервирана храна. Специалистите се съгласяват, че навременното прибиране на вече отворени консервирани храни, паучове, пастети и др. в хладилника е най-добрата превенция срещу плъзването на нежелани микроорганизми.

На стайна температура в отворените храни бактериите се развиват бурно след втория час. Подобни опасности крие и отворената суха храна, за която се препоръчва да бъде съхранявана в оригиналните опаковки или в добре затворени с капак пластмасови съдове. Животните трябва да се изолират от местата за съхранение на храни, както и за отпадъци.

Купичка за домашен любимец

Повечето собственици смятат, че използването на белина е добра опция. Това е вярно, но измиването на купичките може да се осъществи и само с гореща вода и сапун. Най-важният момент е премахването на засъхналите хранителните остатъци, а белината може да бъде използвана след това, като допълнителна дезинфекция, след като е разтворена в подходящо съотношение с вода (следвайте указанията на опаковката на продукта).

Някои предпочитат да поставят купичките директно в миялната машина – методът е ефективен и не пречи смесване с другите съдове, стига в крайна сметка след измиването да няма хранителни остатъци. За домакинствата с бебета и имунодефицитни индивиди, не се препоръчва миенето на животинските купички заедно с кухненските прибори.

Добре е да знаем, че суровата храна често е източник на бактериите от род Салмонела, които предизвикват опасни инфекции в храносмилателната система на животните и човека. Правилото е, че деца под 5 години и възрастни хора над 65 години, бидейки индивиди с отслабен имунен отговор, не бива да се навъртат около храната за домашни любимци – което включва и почистването на купичките.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0

Коментари