Miau.bg»Статии»Живини»Честит Ден на плъха!

Честит Ден на плъха!

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Плъх

На 4 април светът ще отбележи за 20-ти пореден път Световния ден на плъха, който през 2003 г. е празнуван за първи път с цел да се привлече вниманието към това интересно създание и да обедини любителите на домашни плъхове по цялата планета.

Идеята за учредяването на този ден е на американски селекционери на домашни плъхове, които решили да почетат любимците си.

Плъхът е почитан векове наред - неслучайно според източния хороскоп на това животно е отделена цяла година. Тези животинки са изключително умни и с невероятна дарба да оцеляват в най-трудни условия. Любителите на декоративни плъхове знаят, че те са чувствителни, обичат да общуват, любопитни са и са доста дружелюбни към всеки човек. Те се смятат за членове на семейството и се привързват към стопаните си.

Плъховете в много отношения приличат на хората - геномът ни се доближава на повече от 90 % до този на плъха. Тези малки животинки се бият до смърт, когато трябва да защитят потомството си. Те като хората се учат от грешките си и дори е установено, че се влюбват и сънуват, точно като нас.

Освен с писукане плъховете общуват помежду си с ултразвукови сигнали, които са недоловими от човешкото ухо. Тези сигнали са повече от хиляда на брой, което говори за големите възможности на общуване на тези интересни животни, смятани от повечето хора за вредители. Наистина плъховете са в състояние да разнасят заболявания, но не трябва да забравяме, че благодарение на лабораторните плъхове са открити много лекарства срещу опасни болести.

Декоративните плъхове се отличават с това, че не проявяват агресия и хапят само ако се почувстват застрашени. Световният ден на плъха има за цел да покаже, че тези животни могат да са приятели на човека.

Сред невероятните възможности на тези малки животни е способността им да плуват - те могат да плуват, без да спрат, в продължение на 3 дни, и да изминат над 20 километра.

Интересен факт е, че появата на плъхове в мазета и къщи обикновено е предизвикана от натрупването на неизползваеми предмети, които плъховете използват за убежища. За да се отстранят плъховете, не е необходимо да се убиват, достатъчно е да се разчистят натрупаните ненужни вещи и тези умни животинки ще напуснат мястото сами.

Сред странностите на плъховете е тяхното желание да контактуват с блестящи предмети, както и с предмети, които имат правилна геометрична форма.

Вижте още: За плъховете от А до Я.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати