Работят ли противопърхотните шампоани за животни?

Къпане на куче

Любителите на животни не се страхуват да дават и последната стотинка за най-добрите храни и аксесоари за домашния си любимец – в това число и за козметични продукти като шампоаните. За алергичните индивиди тези противопърхотни шампоани не са просто лукс, а необходимост, за да съжителстват безпроблемно с косматото си приятелче. Въпросът е дали наистина тези шампоани работят?

Отговорът е и да, и не. Макар да не разрешават като с магическа пръчка всички проблеми, те определено подобряват живота на собственици и домашни любимци.

На пазара ще намерите редица продукти, които твърдо заявяват, че се отървават на сто процента от всички алергени от белтъчен произход, отговорни за появата на алергична реакция у хората. Активните съставки в шампоаните най-често са салицилова киселина и сяра, за които се смята, че редуцират сърбежа и лющещата се кожа.

Тъй като алергените се съдържат в кожните секрети и слюнката на котките и кучетата, след отделянето им те засъхват върху козината. Редовното миене на козината е добро решение за частично отърваване от натрупалите се върху космената покривка алергени.

Целта на повечето шампоани е да хидратират кожата на животното, съответно подхранвайки епидермалната бариера и намалявайки лющенето ѝ. На практика обаче ефектите са колебливи.

Направен е експеримент, при който група доброволци изпробват на три продукта – обикновен шампоан за животни, противопърхотен шампоан за животни и спрей Allerpet. Резултатите доказват, че разликата в ефективността между трите продукта е малка.

Къпане на котка

Освен това трябва да сме наясно, че въпреки ефективността на даден шампоан, при котките честата грижа за козината чрез близане докарва нови алергени от слюнката и успеваемостта на честото къпане е ниска.

Препоръчително е всеки алергичен притежател на домашен любимец да го къпе поне веднъж седмично като превантивна мярка срещу разпространението на алергените в дома, пък и за подобряване на личната хигиена на животното.

Когато къпете домашния си любимец, използвайте хладка вода. Горещата вода е забранена, тъй като причинява разширяване на кръвоносните съдове и съответно сърбеж.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати