Miau.bg»Статии»Живини»Пушещият слон изуми света! Оказа се, че пуши за здраве

Пушещият слон изуми света! Оказа се, че пуши за здраве

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5469
Пушещ слон
Снимка: drweil.com
Активен въглен

Слоновете са странно устойчиви на рака. Това винаги е изумявало учените. Днес може би сме една крачка по-напред към разкриване на тайната.

Слоницата на снимките има наистина странен навик. Тя повдига парчета овъглено дърво към устата си и вдишва пушеците. Специалистите смятат, че така тя се опитва да погълне дървесен въглен.

Наблюденията на слона, дишащ дим, се провеждат в Националния парк Нагарахоле. Със скрити камери са изследвани тигрите и тяхната плячка. Кадрите със слона обаче се оказват много по-интересни. Те показват как той взема парчета от горската повърхност, разпръсква пепелта, която идва заедно с тях и ги поглъща.

Храненето с овъглени парчета дърво, които са съставени предимно от въглерод и се образуват от нагряването на дървесината в ниско кислородни условия, не се наблюдава за пръв път в природата. Маймуните колобус например консумират такива овъглени парчета.

До този момент се смяташе, че червеният колобус в Занзибар може да е единственият примат /без хората/, който умишлено дъвче дървени въглища. Поглъщането му от маймуните им позволяват да похапват на воля индийски бадеми и манго, чиито съединения иначе биха били отровни.

Въглеродът се свързва с фенолите, като оставя само протеина в тази екзотична храна. Героят на нашата история - пушещият слон, сигурно също е разбрал, че има полза да приеме малко въглен. Дървените въглища имат свойството да свързват токсините, а това е предпоставка за добра защита срещу рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати