Miau.bg»Статии»Живини»Интересни факти за тигрите

Интересни факти за тигрите

Тигър

1. Тигрите са най-големите представители на семейство Котки в света и едновременно с това са третите най-едри сухоземни хищници – преди тях стоят единствено кафявата и полярната мечка.

2. Възрастният Сибирски тигър тежи до 300 килограма.

3. Суматранския тигър (обитава остров Суматра) е най-малкият вид тигър, чието тегло не надвишава 140 килограма. Женските тежат по-малко от мъжките при всички подвидове.

4. Тигрите са единствените котки, чиято разцветка е изцяло набраздена – те притежават пигментни бразди дори по кожата си.

5. Плътността на шарките варира между различните подвидове. При Суматранския тигър те са най-близко разположени.

6. Няма два еднакво нашарени тигъра в природата – както и човешките отпечатъци на всеки човек са уникални, така и шарките на тигъра са индивидуална черта. Шарките варират по цвят от светлокафяво до черно и не са симетрични от двете страни на животното.

7. Опашката на тигъра достига почти метър дължина, помагайки му да балансира, когато прави резки завои.

8. Изчислено е, че успеваемостта на лова при тигъра е средно 1 на всеки 10 до 20 опита.

9. Възрастният тигър е способен да изконсумира повече от 40 килограма месо на едно хранене. След като улови плячката си, хищникът стои до нея неотлъчно или я заравя, за да се връща и да се храни в следващите няколко дена.

10. Продължителността на живота на тигъра е 10-15 години. В редки случаи в дивата природа има случаи на животни, оцеляващи до 26-годишна възраст.

11. Бременността при женските тигри продължава малко над три месеца, като обикновено се раждат 2 до 3 слепи и безпомощни животинчета. Грижата за тях майката поема до момента, в който те стават независими – около 2-годишна възраст.

12. За разлика от повечето котки, тигрите са отлични плувци и могат да преплуват впечатляващи дължини. Младите тигърчета си играят във водата и обичат да се потапят във водоемите в горещите часове на деня.

13. Тигрите не живеят в семейни групи като лъвовете – те предпочитат самостоятелния живот (освен майката и нейните недорасли рожби).

14. Ревът на тигъра може да бъде чут от над три километра разстояния. Сред често срещаните вокализации на животното са ръмжене, рев, съскане, пъхтене.

15. Тигърът ловува нощем – нощното му зрение е шест пъти по-добре развито от човешкото. Освен това тези животни са опортюнисти – а именно, не отказват хапване по всяко време на денонощието.

16. Задните крайници на тигъра са по-дълги от предните с идеята да ги изхвърлят силно напред при скок – скоковете им са между 6 и 9 метра в дължина.

17. Тигрите притежават широки стъпала с големи възглавнички, които им позволяват да се придвижват изключително безшумно.

18. Когато ловуват, тигрите предпочитат да допълзят максимално близо до плячката си, да се нахвърлят и да я убият скоростно, с ухапване на врата или задната част на главата. Най-често жертви на тигрите стават елени, антилопи, дива свиня, бивол, но въпреки това тигрите могат да се задоволят с всичко налично – от малка птичка до слон.

19. Смята се, че белите петна, намиращи се от задната страна на ушите при тигъра, служат като задно разположени очи, които отблъскват потенциални недоброжелатели отзад. Друга теория предполага, че те навигират малките тигърчета за местоположението на майка им във високи треви.

20. Белите тигри не са албиноси. Тяхната окраска се обяснява с това, че са загубили пигментацията на кожата си в следствие на рецесивен ген от всеки родител. Ирисът обаче е синьо оцветен при този вид.

21. Тигрите заемат важна екологична ниша на хищници в природата, бидейки естествени регулатори на популацията на множество видове. Балансът на тревопасните животни позволява нормалното развитие на растенията на дадена територия и вследствие на това се повишава качеството на въздуха и кислорода на планетата. Ако не опазваме тигъра, не се интересуваме да опазим и човешкия вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати