Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Как да определим какъв домашен любимец е най-подходящ за нас?

Как да определим какъв домашен любимец е най-подходящ за нас?

Внасянето на ново животинче у дома винаги е свързано с промени – както за вас, така и за него и другите членове на домакинството. Внимателното обмисляне на идеята преди пристигането на домашния любимец ще ви спестят много проблеми, когато същинският момент настъпи. Помислете за следните неща:

1. Опознайте себе си

Бъдете честни със себе си, когато правите оценката дали ще сте грижовен стопанин. Идеята за куче или коте вкъщи е прекрасна и сякаш няма никакви спънки по пътя – но не забравяйте, че вие се ангажирате с грижата за живо същество, евентуално до края на жизнения му път. Запитайте се дали мястото вкъщи или хазяинът ви позволяват свободното присъствие на животно. Освен емоционалната ви отдаденост, животинките могат да натоварят и джоба ви – убедете се дали финансите ви позволяват пълноценно да се грижите за домашен любимец. Запознайте се с ежедневния си график и колко често ще можете да отделяте лично време на животното си и с каква цел търсите неговата компания – за изморителни разходки и ваканции или за приятни гушкания и мързеливи уикенди. Това ще ви насочи към темперамента и породата на животното за вашите нужди. Ако сте човек на чистотата, преценете дали намесата на домашен любимец ще разстрои хигиенните изисквания в дома.

2. Направете проучване

Всяко куче или коте е уникално само по себе си, но въпреки това е добре да се запознаете с различните породи и съответните им характеристики. Търсете животни с характер, съвместим на вашия, и такива, чиято поддръжка не ви усложнява. Сумирайте колко пари на месец ще давате за животното – играчки, храни, каишка, купички, ветеринарни грижи и др. Ако сегашното ви положение не позволява да осигурите най-доброто за четириногото си, спестявайте до момента, когато финансите няма да ви притесняват. Не си мислете, че можете да се грижите за животно половинчато, спестявайки от качествена храна и други ресурси.

3. Решете какво искате

Преди да направите същинското оглеждане и търсене на животното за вас, направете списък на нещата, които искате и тези, които няма да ви удовлетворят. Някои хора не биха желали животното да е твърде хиперактивно или с често падаща, дебела козина. Ако желаете да спасите животинче, което е било малтретирано, и да се ангажирате в терапия, поговорете със служителите в най-близкия приют за животни до вас, за да ви насочат над какво да работите. В случай че не ви се занимава с възпитание на животно, потърсете възрастно такова, чието поведение вече е оформено.

4. Свържете се с приют за животни

Встъпването в района на приют за животни е емоционален акт – сърцето на всеки любител на животни се свива при гледката на толкова много безстопанствени животинки, нуждаещи се от дом, ласки и грижи. Уведомете се за последните случаи в сайта или страницата на приюта и преценете дали вие сте героят, който ще спаси едно (или повече) четириного и ще му даде цялата си любов.

5. Запознайте се с условията за осиновяване

Разбира се, за осиновяване на куче или коте е нужно да попълните няколко документа и да внесете скромна осиновителска такса. От приют до приют условията варират широко, затова се запознайте с изискванията, които трябва да попълните в избрания от вас приют.

6. Задавайте въпроси

Работата на доброволците и служителите на приюта подсигурява, че имат добро наблюдение над поведенческите прояви на всяко едно от животните на мястото, затова ще могат да ви отговорят на всички въпроси, които имате относно избраното от вас животинче. За начало може да започнете като временен осиновител на кучета или котки и ако усетите, че това е за вас, да се ангажирате цялостно. Освен характеристики на животните в приюта ще получите информация за най-добрите клиники и треньори, които могат да са ви в служба в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати