Miau.bg»Статии»Живини»Тъжно! Напусна ни последният мъжки северен бял носорог

Тъжно! Напусна ни последният мъжки северен бял носорог

Пламена M.Пламена M.
Джедай
5468
Бял носорог

Последният мъжки северен бял носорог почина. Той си отиде от този свят на преломната възраст от 45 г.

Носорогът, който носеше името Судан, бе лекуван от свързани с възрастта му усложнения. Те предизвикаха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с големи рани по кожата. В последните 24 часа състоянието му се е влошило неколкократно. За да сложи край на страданията и болките му, ветеринарният екип взел единодушно решение да пристъпи към евтаназия.

Със смъртта на Судан този подвид носорози на практика изчезва. Въпреки това учените са събрали достатъчно генетичен материал от него. Те вече работят върху разработването на техники за ин витро оплождане на запазване на подвида.

Основни виновници за изчезването на северните бели носорози са бракониерите. През 70-те и 80-те години на миналия век търсенето на рог от носорог в традиционната китайска медицина в Азия и за дръжки на ками в Йемен доведе до масовото избиване на животните.

Последните останали представители на подвида - четири способни да имат наследство носорози, два мъжки и два женски, бяха преместени от Зоологическата градина Двор Кралове в Чехия в Ол Пейета в Кения. Там те се отглеждаха под въоръжена охрана. Въпреки съвкупленията това не доведе до успешно заплодяване. Така животните починаха едно по едно от естествена смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати