Miau.bg»Статии»Живини»Още 10 спасени щъркела - този път в село Климент

Още 10 спасени щъркела - този път в село Климент

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Щъркели

Спасяването на щъркели, изненадани от лошите атмосферни условия у нас, обедини българи в различни части на страната. След като нашумя случая със Сафет Халид, който спаси от премръзване пет щъркела в силистренското село Зарица, примерът му бе последван от хора с добри сърца в село Климент, община Каолиново.

Първоначално местните жители забелязали един самотен щъркел, който зъзнел от студ в селото. С общи усилия хората успели да го заловят, без да уплашат много птицата, и прибрали щъркела на топло. Благодарение на добрината на жителите на село Климент този щъркел ще има всички шансове да оцелее, пророкуват специалисти по орнитология. Птицата е приютена от Хикмет Ефрахим, който ще се грижи за щъркела, докато той се възстанови напълно.

Още девет щъркела бяха прибрани в къщата на един от жителите на селото, чието добро сърце не издържало да гледа птиците, които били обречени на смърт в студеното време. Белите щъркели се завърнали в село Климент, където имат гнезда от миналата година, за да отгледат малките си, с които след това да отлетят в топлите страни.

Лошото време обаче се отразило много зле на птиците - перата им са изпочупени и раздърпани, наложило се хората, които са ги приютили, да ги приглаждат и да ги разтъркват в близост до печката, за да ги загреят по-бързо, след като ги прибрали в къщата си. Първоначално птиците били толкова изтощени от студа, че лежали неподвижно пред печката. Постепенно обаче започнали да се възстановяват и да се изправят на краката си.

Още 10 спасени щъркела - този път в село Климент

Белите щъркели винаги са били смятани за вестители на пролетта. В България те са около 5000 двойки, които всяка пролет се завръщат, за да пооправят гнездата си и да отгледат малки щъркелчета. Всяка година ята от щъркели потеглят от България за Африка, за да се спасят от идващите студове. За да стигне до Африка, една част от щъркелите минава над Средиземно море, а друга го заобикаля.

Всяка двойка щъркели може да създаде поколение от едно до седем млади птици годишно, но не всички оцеляват, за да отлетят с родителите си към Африка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати