Ето защо котките ни масажират с лапи

Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако сте отглеждали котка, то със сигурност сте забелязали навика на писаната да масажира с лапички себеподобните си или своя стопанин. Оказва се, че тези последователни движения не са никак случайни и всъщност има няколко причини, поради които котета ги прилагат.

Според чуждестранни учени един от факторите, водещ до котешкото масажиране, датира от времето, когато те са били диви зверове. Мачкането с лапи е бил методът, чрез който техните предци са успявали да оформят мястото, където да подремнат.

Днес листата и тревата при повечето котани са изместени от пухкави завивки и легла, но те все още са запазили вродения си навик да подготвят своята спалня.

Учените обаче са на мнение, че това не е единствената причина, поради която писаните мачкат с лапички. Изследователите напомнят, че това движение е характерно за малките котета, които все още бозаят. Чрез него те разтриват млечните жлези при възрастните котки и си осигуряват по-пълноценно сучене.

Възможно е котката ви да ви възприема като своя майка и чрез масажирането ви да се опитва да получи повече храна от вас, поясняват учените.

Каквато и да е причината за котешкото масажиране обаче, едно е сигурно – щом ви разтрива с лапи, котката ви е привързана към вас. Така че нямате повод за безпокойство.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати