miau.bg»Статии»Живини»На 1 март в Русия отбелязват Деня на котката

На 1 март в Русия отбелязват Деня на котката

Нина НордНина Норд
Джедай
226122
Денят на котката
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Денят на котката се отбелязва в Русия точно на 1 март, след като група учени от Московския музей на котките решават през 2004 г. да отбележат началото на мартенските котешки сбивания, заради които често хората не могат да спят през нощта.

В САЩ Денят на котките се отбелязва на 29 октомври, в Япония - на 22 февруари, а 8 август е Международен ден на котките.

Според фелинологията /науката за котките/ писаните са невероятно умни същества, които даряват стопаните си със спокойствие и щастие, и възможността да са по-здрави. Известен факт е, че когато нещо ви боли, котката ляга на болното място и започва да мърка и вибрира, за да ви помогне.

Руснаците отбелязват Деня на котките, като черпят любимците си и уличните котки с всевъзможни вкусотии, правят изложби на котки, облечени в различни дрешки, глезят писаните с разходка до фризьор и им купуват различни котешки подаръци във вид на лакомства и котешки играчки.

В Англия котките са на голяма почит, тъй като е установено, че една котка спасява 10 тона зърнени култури от гризачи. В Британския музей официално са назначени шест котки, които охраняват ценните музейни реликви от гризачи, които могат да ги унищожат.

Всяка от котките получава по 50 английски лири за вкусни деликатеси, с които се поощрява работата ѝ. За да не се объркат посетителите, мъркащите служители на музея имат униформа - жълта панделка.

В Австрия от няколко години котките, които няколко години са охранявали зърнени складове и са се борили с вредители, а след това са остарели, получават до края на живота си всеки ден бульон, мляко и порция месо. Според статистически проучвания в момента съществуват над 600 милиона домашни котки, а породите, които с всяка година се увеличават, са вече над 200.

Сред най-популярните породи котки в света са Персийска котка, Ангорска котка, Сиамска котка.

Отпразнувайте Деня на котките, като черпите своя любимец с котешки лакомства.

А ако все още нямате такова животно, вижте как да осиновите котка от приют.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати