miau.bg»Статии»Живини»Кучетата обичат вашата усмивка! Вижте защо

Кучетата обичат вашата усмивка! Вижте защо

Усмихвайте се по-често на кучето си
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Случвало ли ви се е да потъвате в прекрасните, топли очички на кучето си, усещайки дълбоката връзка между вас? За секунда целият свят спира да се върти и нищо няма значение освен чувството за безрезервна любов. Няма как да не се усмихнете, а в отговор сякаш и животинчето прави същото.

Учените споделят нова идея за връзката между куче и човек. Според тях четириногите отговарят на лицевите ни експресии и предимно на усмивката. Хормонът окситоцин командва чувствата между различните бозайници и спомага да завържем силни взаимоотношения както с човешките си партньори, така и с домашните си любимци.

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, продуциран от хипоталамуса и секретиран от задния дял на хипофизната жлеза. Чрез него невроните си комуникират. Има важно значение за социалното поведение на един бозайник, емоционалния отговор, доверието.

Когато прегръщаме или целуваме обичан от нас човек, или кучето си, окситоциновите нива скачат и ни доставят наслада. Неслучайно е наречен хормон на любовта. Когато съзерцавате очите на кученцето си, неговите окситоцинови нива се издигат до 130% над нормалното, а вашите – до 300%. Благодарение на това изпитваме онези специални усещания за доверие и любов.

Ново проучване изпита влиянието на окситоцина върху реакциите на кучета, когато срещу тях има усмихващ се или намръщен човек. След инжектиране на окситоцина у животните се забелязвало удължено внимание над усмихващите се лица, докато рядко поглеждали към намръщените. Сякаш били омагьосани.

По време на проучване се следели и движенията на очните ябълки и зениците у четириногите. Обикновено, когато едно животно е уплашено или напрегнато, зениците му са силно разширени – това била и реакцията им на ядосаните гримаси. След даването на окситоцина такава реакция не се забелязвала обаче.

Не можем да отречем факта, че кучетата са интелигентни, както и емоционални същества. Когато осъзнаем, че експресиите на лицето ни имат значение, вече знаем как да се свържем още по-дълбоко с косматите ни другари. Така че, ако не сте сигурни как да се държите с едно куче, просто му се усмихнете и вижте какво ще стане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest