БАБХ умъртви над 100 птици при спорни обстоятелства

Фазан

От Агенцията по безопасност на храните са умъртвили над 100 птици, които били настанени в столичния зоопарк. Част от пернатите били от защитен вид, а за причините, доведели до действията на БАБХ, се водят спорове.

124-те птици са били конфискувани преди няколко дни при Дунав мост при Видин, след което са изпратени в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана.

Поставени са под карантина, а 2 дни по-късно от столичния зоопарк получават заповед за евтанизирането им. Екип на агенцията по храните е иззел птиците и без да подпише протокол ги откарал в неизвестна посока.

Пред bTV представители на БАБХ казват, че са имали съмнения за птичи грип и затова се наложило да убият птиците.

Но Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк, казва, че ако това е така, то птиците е трябвало да бъдат евтанизирани още на границата. Освен това пита защо първо не са направени изследвания за определяне на здравния им статус, преди да бъдат убити.

Явор Гечев от фондация Четири лапи е категоричен, че Агенцията е превишила правомощията си, а изземането на птиците е извършено в нарушение с българското законодателство.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати