Поленови алергии и алергии към домашни любимци

Алергия към куче

Всяка пролет ставаме свидетели на отчети от метеролози за поленовите нива в околната среда, макар и те да са обект на интерес само за алергичните индивиди. Голяма част от населението страда от алергични реакции не само към полен, а и към домашни любимци. Какво общо имат двата типа?

Алергиите към домашни любимци и околната среда си приличат по начина си на навлизане на алергена в тялото, симптоматиката и начина си на лечение, но не са еднакви.

Произход на алергиите

Преди да сравнявате двата типа алергия, добре е да знаете нещо за самото заболяване. Терминът алергия се асоциира с болест на имунната система, представляващо свръхсилна реакция към дадена субстанция, наречена алерген. Различните алергени предизвикват съответната за себе си алергична реакция.

Алергията към животни се причинява от съдържанията на секрети (слюнка, урина, от кожа), засъхнали и останали върху козината на животното. Тези изсъхнали частичи стават летливи и се залепват за всичко около себе си, включително по мебелите вкъщи и човека. Обикновено този тип алергия се отключва в затворени пространства.

Другият тип алергии се предизвиква от най-разнообразни елементи на въшната среда – дървета, трева, полен. Има изключително много видове полен. Той се разпространява чрез вятъра или насекомите от едно място на друго и често е отговорен за ароматните свойства на някои растения.

Пътят и на двата вида алергени е чрез вдишването и попадането им в респираторния тракт на гостоприемника.

Реакция

Възможно е хората с един тип алергия да са уязвими към развитието на други допълнителни, затова обикновено алергията не се свързва само с един-единствен причинител.

Алергия към полен

Възможно е симптомите да се припокриват. Тук се включват зачервени, воднисти очи, запушен нос, често кихане и кашляне, затруднения в дишането и в екстремните случаи астматични пристъпи.

Алергията към домашни любимци освен това включва и кожни реакции, ако кучето/котката е облизало или одрало даденото място. Поленово-свързаните алергии, от друга страна, се свързват с тъмни кръгове под очите.

Въпреки описаните симптоми, не си мислете, че може да се диагностицирате сами. Прибегнете до помощта на алерголог. От там нататък следва подходящото лечение с цел да се почувствате по-добре. Най-лесно е да избягвате директния контакт с животни.

Ако това все пак е невъзможно, ще ви бъдат предписани противоалергични лекарства за успокояване на най-агресивните симптоми под формата на таблетки, спрейове, капки за очи, инхалатори и дори инжекции.

Разбира се, няма как да избягате напълно от причинителя си на алергия, но можем да ви успокоим, че начините на лечение са подобни за всички типове алергия.

Макар алергиите към полен и домашни любимци да не са еднакви, трябва да ги смятаме за близки един на друг събратя със специфичните им качества – качества, които е може да оцените само от дистанция.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати