miau.bg»Статии»Живини»Суровоядството при животните и неговите рискове

Суровоядството при животните и неговите рискове

Куче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Учените вярват, че съвременното куче има един-единствен предшественик – група сиви вълци в района на Китай преди около 15 000 години, а писаната – пет броя котки в Близкия Изток преди 100 000 години.

Въпросът е следният: Дали след целия процес на еволюция е добра идея нашите любимци да са на същата сурова диета, позната на техните прадеди?

Добре е да ви предупредим за рисковете на суровата диета, преди да сте донесли огромен кокал на кучето си от близкия месарски магазин.

Главните опасности на термично необработената храна са заразите с бактериите салмонела и ешерихия коли, присъстващи в голям процент от суровото месо, и причиняващи отравяния и евентуално смърт на животните. Собствениците също могат да се заразят с тези микроорганизми.

Освен това месото може да съдържа яйца на опасни паразити. Суровите кости са потенциално опасна храна, тъй като могат да предизвикат травми в устна кухина, както и разкъсвания в червата. Освен това кокалите имат ниска хранителна стойност.

Експерите се съмняват в качеството на суровата диета, особено за доброто балансиране на елементите калий, калций, фосфор и цинк. Освен това купуването на сурова храна като месо, плодове, зеленчуци не излиза особено евтино.

След като прецените рисковете и все пак предприемете промяна на хранителния режим на животинчето си в тази насока, подготовка няма да е особено нужна. Промяната може да се осъществи веднага.

Имайте предвид възрастта на животното – старите домашни любимци вероятно притежават имунни и храносмилателни проблеми, затова с тях карайте бавно. Ключът в успешна сурова диета е разнообразието, оттам идват и безбройните начини на приготвяне.

Крилца

Традиционното меню включва месо с кокал (пилешки крилца, гръб, пуешки врат), основно месо (телешко, пуешко, агнешко), органи (телешки бъбреци, пилешки черен дроб), цели яйца, парченца плодове и зеленчуци, както и добавки.

Собствениците с натоварен график могат да приготвят всичко предварително за една седмица напред и да замразят готовия микс. Всяко животно ще реагира специфично на новата диета – някои ще излапат всичко наведнъж, други ще капризничат.

Експериментирайте, за да видите какво им се харесва. Разбира се, най-важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар преди да правите скоростни промени в диетата на домашния си любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати