Екзотичните птици и ниските температури

Папагали

Самото наименование екзотичен вид трябва да ни напомня, че когато притежаваме такова животно, то най-вероятно идва от район, различен от нашия и има специални изисквания за климат, за да се чувства комфортно и да е в оптимално здраве.

Тропичният климат е създал способност телата на екзотичните животни да издържат на високите температури и влажност, но студеното време може да има силно отрицателен ефект върху вашето птиче.

За да редуцирате риска от заболяване, в тази статия ще ви помогнем да се подготвите добре за дните, когато температурите не са особено високи. Ето и какво трябва да имате предвид, когато навън е хладно, а вашето екзотично приятелче е у дома.

Клетката не бива да се намира близо до врати и прозорци

И най-хубавата дограма не може да защити пропускането на течение и студ в близост до себе си. Преместете клетката на пернатото животинче на място, където няма да е изложено постоянно на хладен бриз.

Покрийте клетката през нощта

Използвайте покритие за клетката през нощта, когато естествените слънчеви лъчи не присъстват в стаята – ще се учудите колко е ефективно в поддържането на комфортна температура за птичето.

Папагали

Запечатайте временно неизползвани врати и прозорци

На пазара се предлагат множество варианти на временна изолация за прозорци и врати. Освен да не пропускат студеният въздух отвън, те са ефективни в консервирането на топлината вътре в помещението.

Бъдете внимателни с отоплителните средства

Камините на дърва, както и керосиновите и електрическите печки могат да представляват потенциална опасност за пернатия ви любимец. Пушекът и газовите изпарения от тези топлопродуциращи средства могат да раздразнят респираторния тракт на животинчето, а изложените реотани на старите печки могат да го изгорят.

Следете за симптоми на настинка

Намръзналата се птичка обикновено има спад в имунната си система. Наблюдавайте за общите признаци на заболяване, за да предотвратите по-сериозно развитие на болест, свързана със студеното време. За ориентиране към заболяване може да ни насочат: промяна в изпражненията, разрошено/липсващо оперение, промяна в теглото, зачервявания и изтечения от очите и човката, липса на апетит, дишане с отворена човка, необикновени вокализации, висока раздвиженост на опашката.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати