miau.bg»Статии»Живини»Евтаназията при животните

Евтаназията при животните

Евтаназия
Прибираща се каишка за кучета 6в1-20%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

След като сте направили трудния избор за приспиване на възрастния или терминално болния си домашен любимец, в главата ви изникват множество въпроси. Дали ще го боли? Мога ли да присъствам на процеса? Възможно ли е да се направи в дома ми? В тази статия ще ви обясним как да се подготвите за това тежко преживяване.

Подготовка

Евтаназията (хуманното прекратяване на живота на дадено живо същество) може да се извърши от ветеринаря ви както в клиника, така и у дома. Дайте време на цялото семейство да извърши ритуала на сбогуване с един от неговите членове. На децата обяснете какво се случва, за да свикнат с мисълта, че губят приятел. В случай че изберете операцията да се направи във ветеринарна клиника, донесете легълцето на животинчето с вас, за да почива то спокойно.

По време на процеса

Като собственик, разделящ се с любимата душичка, най-вероятно ще желаете да го галите и шепнете успокояващи слова, докато специалистът премерва дозата и инжектира разтвора. Някои притежатели на домашни любимци избират предварителна седация преди пристъпването към същинската евтаназия. Това може да се случи и при буйно или стресирано животно. Ветеринарят ще обясни подробно случващото се. Консултирайте се с него относно седиращото средство, тъй като някои от тях имат дразнещ и болков ефект и не са нужни в състояния, когато животното има затруднено дишане или е в терминален стадий на болест, където е притихнало съвсем.

Ветеринарите се доверяват на пентобарбитала, когато се осъществява евтаназия, което е и лекарство за гърч в по-ниски дози. Чрез него бързо се преустановяват сърдечната и мозъчната дейност (около 1-2 минути). Инжектира се интравенозно или подкожно. Когато приключи живота на домашния ви любимец, очите му могат да не се затворят. Процесът е съпътстван от неволево изпускане – на урина и изпражнения. Последното вдишване може да е примесено със съкращение на мускулите на тялото, което е нормално и не е знак за болка. Ако в процеса е включен седатив, тези предсмъртни контракции рядко се случват.

Евтаназия

Къде е най-добре да се направи?

Вкъщи би била идеалната атмосфера за животинче, което изпитва ужас от ветеринарната клиника или има затруднения в движението. Ако в къщата има и други животни, добре е и те да разберат, че техният приятел си отива. Особено валидно е това твърдение за кучетата, които са склонни да се събират в подобни на семейство групи. Кучетата често оплакват мъртвия си другар и го търсят известно време след смъртта му. От друга страна, вкъщи не е добра идея, ако асоциирате пространството с неприятната случка. Това ще е разстройваща гледка и за децата.

Следващи стъпки

Погребването на трупа на животинчето се осъществява на място, на което сте сигурни, че е позволено да го сторите. Потърсете дали някъде близо до вас има обозначени гробища за домашни любимци. Повечето собственици залагат на кремацията, която се осъществява от специални служби, които вземат животното от вашия дом или ветеринарната клиника и го откарват до мястото за кремация. Вашият ветеринар ще ви препоръча най-доброто, за да може да сте спокойни, че любимият ви приятел си е отишъл безболезнено и безпроблемно е стигнал на по-добро и красиво място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати