Защо кучето ви яде трева

Кучета
Прибираща се каишка за кучета 6в1-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
33.00 лв.
Виж ››

Кучетата, за разлика от своите мили приятели котки, не спадат към обществото на месоядните. Тяхната принадлежност не може да се отнесе и към градинския тип всеядни. В продължение на десетки хиляди години тези опортюнистични мършояди са похапвали от всичко, стига да е притежавало някаква хранителна стойност.

Поради дългия период на опитомяване и приобщаване към човека съвременните кучета вече никак не приличат на прадедите си, които рядко изяждали цялата си плячка и често оставяли стомашното съдържимо на тревоопасните си жертви.

Вместо това сегашните кучета намират в растенията алтернативен източник на хранителни вещества. Най-често това е трева, тъй като е най-разпространена, но е доказано, че дивите каниди ядат всевъзможни плодове и зеленчуци. Изглежда, нужните компоненти за организма могат да се открият на най-странни места, но не обяснява защо понякога кучето повръща след консумация на трева.

Когато коремчето е недоволно

Четириногият ви приятел намира в тревичките естествено лечебно средство при газове и стомашен дискомфорт. При поглъщането им острите листенца галят стените на хранопровода и стомаха, особено когато не са сдъвкани и са преминали в непокътнат вид надолу – това довежда до акт на повръщане.

Кучето обикновено не пасе огромни количества тревна маса като кравата, а изгризва мъничко и я сдъвква слабо (ако животното не се чувства добре, ще гълта по-големи парчета и ще повърне скоро след това). Това се случва чисто поради нуждата от по-груба храна или заради определени вкусови прищявки.

Нужда от хранителни съставки

Каквато и да е причината, повечето учени се съгласяват, че вкарването на малко зеленилка помежду сесиите от гранули не е никак лошо. Още повече че тревата съдържа набор от есенциални за животното вещества, за които то жадува, особено ако е хранено само с готови храни. Ако забележите големи липсващи парчета от любимите си цветя и често при разходка Шаро бяга да хапва от тревичките, време е да вкарате в диетата някой и друг зеленчук.

Въпреки че кучетата не са тъй капризни, както котките, все пак може да проявят детско поведение и да откажат сутрешната порция броколи.

Като се замислим, в крайна сметка гризането на тревички не е катастрофално. Наблюдавайте обаче колко често го правят, тъй като може да е симптом на болестно състояние, което животинчето се опитва само да излекува - тогава намесата на ветеринар е наложителна.

Препоръчително е да закупите малка саксия с трева специално за вашето куче или да си посадите билкова градинка. Това в комбинация с кучешкия пауч ще предостави пълния набор от нужните хранитени вещества и алтернатива на тревата в парка, която може да е покрита с пестициди, хербициди, химикали или върху нея да присъстват яйца на опасни паразити.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати